1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Eveniment aniversar - 50 de ani de ...

Eveniment aniversar - 50 de ani de la aderarea Romaniei la Fondul Monetar International si Banca Mondiala

Banca Nationala a Romaniei a organizat, in data de 31 ianuarie 2023, un eveniment dedicat aniversarii a 50 de ani de la aderarea Romaniei la Fondul Monetar International (FMI) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - Banca Mondiala.

La acest eveniment au participat reprezentanti ai FMI si Bancii Mondiale, reprezentanti ai mediului economico-financiar, precum si reprezentanti ai institutiilor romane care colaboreaza in prezent sau care au colaborat de-a lungul vremii cu cele doua institutii internationale.

In cadrul eveniment a fost prezentata si moneda aniversara intitulata "50 de ani de la aderarea Romaniei la Fondul Monetar International si Banca Mondiala", care a fost lansata de catre BNR in circuitul numismatic in luna decembrie 2022.

Evenimentul a debutat cu alocutiunea Guvernatorul BNR, Mugur ISARESCU, apoi au urmat interventiile directorilor executivi ai Constituentelor din care face parte Romania la cele doua institutii, domnul Paul HILBERS - FMI si domnul Koen DAVIDSE - Banca Mondiala.

Cu aceasta ocazie s-a evidentiat rolul activ pe care l-au jucat cele doua institutii financiare internationale in dezvoltarea Romaniei, indeosebi dupa caderea comunismului si pe tot parcursul pregatirii tarii noastre pentru aderarea la Uniunea Europeana. S-a reiterat buna colaborare si rolul regional al Romaniei in contextul actual marcat de noi provocari si incertitudini, inclusiv prin prisma faptului ca Ucraina si Moldova fac parte, alaturi de Romania, din aceleasi constituente, atat la FMI cat si la Banca Mondiala. Totodata s-a exprimat speranta ca multilateralismul, care sta la baza sistemului financiar international, va continua sa reprezinte un pilon al dezvoltarii, inclusiv pentru Romania.