1asig.ro
1asig.ro
Eurostat: Romania, printre tarile ...

Eurostat: Romania, printre tarile din UE care aloca cel mai mic procent din PIB pentru sanatate

5 min. / 1.540 cuvinte
Romania se afla pe penultimul loc in topul clasamentului european privind cheltuielile de asistenta medicala (stat sau privat) ca procent din PIB, conform celui mai recent studiu prezentat de Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, care citeaza date din 2018.

PROMO


Potrivit raportului, Luxemburg se afla pe ultima poztie in clasament, cu doar 5,3% din PIB alocat acestui segment. Statisticile arata ca procentul alocat de Romania si Luxemburg este la jumatate fata de media europeana care a fost, in 2018, de 9,9% din PIB.

In contrast, la nivelul statelor membre ale UE, cele mai mari procente au fost raportate in Germania (11,5% din PIB) si Franta (11,3%), urmate de Suedia (10,9%).


Insa, in raport cu dimensiunea populatiei la cheltuielile cu asistenta medicala, Romania ocupa ultimul loc in clasamentul european cu doar 580 de euro cheltuiti, tara noastra fiind peredata de Bulgaria, care aloca 590 euro per locuitor.

Cele mai mari sume dispuse pe acest segment au fost in Danemarca (5.260 euro pe locuitor), Luxemburg (5.040 euro) in 2018.


Asigurarile de sanatate, in atentia romanilor

Conditiile din sistemul de sanatate de stat, pandemia de Coronavirus (COVID-19), dar si o mai mare contientizare a riscurilor care le ameninta sanatate i-au facut pe romani sa achizitioneze mai multe asigurari private de sanatate in ultima perioada.

Asigurarile de sanatate au cumulat, la finalul semestrului I 2020, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 264 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 29% fata de aceeasi perioada a anului 2019, conform raportului publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. In acest timp, asigurarilor si-au produs efectul, iar societatile de asigurare au achitat indemnizatii brute in suma de aproximativ 105 milioane lei. Mai multe detalii gasiti AICI!

Barometrul IRES-UNSAR privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania arata ca 28% dintre romani sunt mai interesati de asigurarile voluntare de sanatate, posibil ca urmare a pandemiei COVID-19, in conditiile in care riscul de imbolnavire este unul dintre principalii factori care pot afecta situatia financiara actuala - fiind mentionat ca motiv de ingrijorare pentru 58% dintre respondenti.
1.304 accesari