1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Eurostat: Peste 1.800 de romani ...

Eurostat: Peste 1.800 de romani si-au pierdut viata in accidentele rutiere din 2018

Aproximativ 1.867 de romani si-au pierdut viata in accidentele rutiere din 2018, numarul persoanelor decedate in accidentele rutiere din Romania fiind in usoara scadere fata de 2017 cand se inregistrau 1.951 de decese, conform unei statistici prezentat de Eurostat.

Conform analizei, Romania isi mentine prima pozitie in topul statelor europene cu o rata de 96 de decese la milionul de locuitori, aproape dublu fata de media europeana care a fost de 52 de persoane raportat la milionul de locuitori.

In 2018, 23.339 de persoane au murit in accidente rutiere in UE, 45% fiind produse de soferii cu masini de pasageri, 21% pietoni, 15% motociclete, 8% biciclete si 12% alte categorii (inclusiv vehicule usoare si grele, autobuze si autocare, mopede si alte vehicule). In ultimii 10 ani a existat o tendinta descendenta in ceea ce priveste numarul victimelor traficului rutier din UE. Fata de 2008, numarul de decese rutiere a scazut cu peste 13.000 de persoane (-37%), de la aproape 37.000 la mai putin de 24.000 in 2018.

Fata de populatia fiecarui stat membru, cele mai scazute rate de decese rutiere in 2018 au fost observate in Irlanda (cu 29 de victime ale traficului rutier la un milion de locuitori), Danemarca (30), Suedia (32) si Olanda (35), inaintea Maltei (38), Spania (39) si Germania (40).

La capatul opus al scarii, cele mai mari rate au fost inregistrate in Romania (96 de victime ale traficului rutier la un milion de locuitori), Bulgaria (87), Croatia si Letonia (ambele 77) si Polonia (75).

In 2018, au fost in total 52 de victime ale traficului rutier la un milion de locuitori per ansamblul UE.


Campania Fii Treaz la Volan! - Editia a V-a

Cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a V-a editie a acesteia se lanseaza in luna iulie, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. Tema principala a campaniei din acest an este Fenomenul "Road rage": cat de periculoasa este agresivitatea la volan, precum si cat de periculoase pot fi comportamentele care deriva din aceasta (ex: depasirea vitezei, bruscarea manevrelor, neatentia generata de starea emotionala puternic negativa etc.).

Brosura campaniei devine, in acest an, "Codul Bunelor Maniere in trafic". Aceasta va include, printre altele, ilustrarea regulilor nescrise de politete din trafic, neprecizate in legislatie, dar care contribuie la o atmosfera mai calma si la un trafic fluidizat, dar si elemente de baza privind pericolul agresivitatii la volan si cum poate fi evitata.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

Accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (alaturi de incendii si imbolnavire), arata Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020. "Incidenta ridicata a accidentelor rutiere, care plaseaza Romania pe primele locuri in randul statelor europene din perspectiva numarului de victime, ramane o preocupare continua", a precizat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.