1asig.ro
1asig.ro

Eurostat: Mai putin de una din cinci companii prezente in Romania utiliza servicii de cloud in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Doar 16% din companiile prezente in Romania utilizau servicii de cloud in 2020, fapt ce claseaza tara noastra pe penultima pozitie in clasamenul European, dupa Bulgaria, conform Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

PROMO


Conform raportului, deoarece serviciile cloud sunt furnizate online, intreprinderile trebuie sa aiba acces la internet pentru a le putea folosi. In 2020, 98% dintre intreprinderile din UE care angajeaza 10 sau mai multe persoane au avut acest acces. In ciuda acestui nivel ridicat de acces la internet, utilizarea serviciilor cloud s-a situat la 36% in 2020. Aceasta pondere aproape sa dublat comparativ cu 2016 (19%).

Desi ponderea firmelor cu acces la internet a fost la niveluri foarte similare in toate statele membre ale UE, utilizarea cloud computing-ului a variat semnificativ, cele mai mari ponderi fiind raportate in Finlanda (75%), Suedia (70%) si Danemarca (67%) in 2020. La capatul opus al scalei, serviciile de cloud computing au fost utilizate de mai putin de una din cinci intreprinderi din Bulgaria (11%), Romania (16%) si Grecia (17%).


Serviciile de claud, utilizate in principal pentru e-mail si stocare

Potrivit Eurostat, dintre intreprinderile care au raportat utilizarea cloud computing, o mare majoritate (76%) au optat pentru o solutie cloud pentru a gazdui sistemele interne de e-mail. Aproximativ doua treimi (67%) au folosit cloud-ul pentru stocarea fisierelor, 58% l-au folosit pentru software de birou (precum procesoare de text si foi de calcul) si 47% pentru a-si gazdui baza de date. Cel mai important, aceste intreprinderi au folosit si cloud-ul pentru a accesa aplicatii software mai avansate pentru utilizatorii finali, cum ar fi financiar/contabilitate (45%) si gestionarea relatiilor cu clientii (27%). In plus, aproape un sfert (24%) dintre aceste intreprinderi au raportat ca folosesc platformele de cloud computing pentru a valorifica puterea de calcul pentru a rula propriile aplicatii software de afaceri.1.060 accesari