1asig.ro
1asig.ro

Eurostat: Femeile din Romania ocupa 37% din functiile de conducere, peste media UE

5 min. / 1.540 cuvinte
Actuala pandemie COVID-19 a dus la schimbari fara precedent la locul de munca. In timp ce atat femeile, cat si barbatii aduc calitati diferite in gestionarea crizelor, femeile detin mai putine functii de conducere. In Romania femeile ocupa 37% din functiile de conducere (managers), peste media UE de 34%.

PROMO


Peste 9,5 milioane de persoane ocupau, in trimestrul trei din 2020, o functie de conducere in Uniunea Europeana, dintre acestea 6,2 milioane fiind barbati si 3,3 milioane femei, arata datele publicate de Oficiul de Statistica al UE - Eurostat, in avanpremiera Zilei Internationale a Femeii din 8 martie.Desi femeile reprezinta aproape jumatate din toate persoanele angajate din UE (46%), in cazul functiilor de conducere ele sunt subreprezentate, doar 34% dintre femei ocupand astfel de pozitii. Totusi, aceasta pondere a crescut gradual, de la mai putin de 30% in trimestrul doi din 2002, cand s-a inceput publicarea acestor date.

In randul statelor membre, cea mai ridicata pondere a femeilor in functii de conducere se inregistra in trimestrul trei din 2020 in Letonia (45%), Polonia (44%), Bulgaria, Ungaria, Slovenia si Suedia (toate cu 42%), Irlanda (38%), Finlanda si Romania (ambele cu 37%).

La polul opus, aproximativ un sfert dintre femei ocupau o pozitie manageriala in Croatia (24%), Olanda (26%) si Cipru (27%).

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Transparenta salariala: Comisia propune masuri pentru a asigura salarii egale pentru o munca egala

2.903 accesari