1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Eurostat: Cu cat nivelul educatiei este mai mic, cu atat rata somajului este mai ridicata

Rata somajului variaza considerabil in functie de nivelul studiilor si tinde sa fie mai ridicata in randul persoanelor cu un nivel mai scazut de educatie, fata de cele cu cele cu un nivel ridicat. Rata somajului in randul persoanelor din Uniunea Europeana cu un nivel mai mic de educatie a fost, in 2018, de 12,5% si de 3,9% pentru cei cu un nivel tertiar de educatie, potrivit studiului publicat de Eurostat - Biroul de Statistica European.

In Romania, rata somajului in randul persoanelor cu un nivel scazut de educatie s-a redus de la 6,3% in 2017 la 5,4% in 2018, acelasi trend putand fi observat in randul persoanelor cu un nivel tertiar de educatie, unde rata somajului a fost de 1,8%, in scadere de la 2,1% in anul anterior.

La nivelul UE, rata somajului persoanelor care au un nivel scazut de educatie a fost de 12,5% in 2018 si a fost de 3,9% pentru cei cu un nivel de invatamant tertiar. Diferenta ratelor somajului pentru aceste doua niveluri de invatamant in UE s-a adancit din 2002 pana in 2018, de la 5,8 puncte procentuale (pp), la 8,6 pp.

Conform Eurostat, dintre statele membre blocului comunitar european, decalajul a fost foarte pronuntat in 2018 in Slovacia (24,8 pp), Lituania (16,4 pp) si Letonia (13,3 pp), in timp ce decalajul a fost cel mai restrans in Cipru si Portugalia (ambele 2,2 pp).

Invatamantul tertiar - asigurat de universitati si de alte institutii de invatamant superior - reprezinta nivelul de studii care urmeaza dupa invatamantul secundar. Acesta este considerat a avea un rol esential in societate prin faptul ca promoveaza inovarea, sporeste dezvoltarea si cresterea economica si ridica nivelul de bunastare al cetatenilor in general.