1asig.ro
1asig.ro

Europenii sprijina ferm stiinta si tehnologia, conform unui nou sondaj Eurobarometru

5 min. / 1.540 cuvinte

Un nou sondaj Eurobarometru privind "cunostintele si atitudinile cetatenilor europeni fata de stiinta si tehnologie" arata ca 9 din 10 cetateni ai UE (86%) considera ca influenta generala exercitata de stiinta si tehnologie este pozitiva, a transmis Comisia Europeana.

PROMO


Ei se asteapta ca o serie de tehnologii aflate in curs de dezvoltare sa aiba un efect pozitiv asupra modului nostru de viata in urmatorii 20 de ani: in special, energia solara (92%), vaccinurile si combaterea bolilor infectioase (86%) si inteligenta artificiala (61%).

In plus, rezultatele arata un nivel ridicat de interes pentru stiinta si tehnologie (82%) si dorinta cetatenilor de a afla mai multe despre acestea in locuri precum primarii, muzee si biblioteci (54%). In multe domenii, interesul, asteptarile si angajamentul cetatenilor UE fata de stiinta si tehnologie au crescut in ultimii ani. Atunci cand sunt intrebati in ce domenii cercetarea si inovarea pot aduce o schimbare, respondentii mentioneaza cel mai adesea medicina si asistenta medicala, precum si lupta impotriva schimbarilor climatice. Aceste rezultate sunt in concordanta cu interesul din ce in ce mai mare fata de noile descoperiri medicale, care a crescut de la 82% la 86% din 2010 pana in prezent.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, a declarat: "Atitudinea generala pozitiva fata de stiinta si tehnologie este incurajatoare, deoarece ele sunt esentiale pentru a combate pandemia de coronavirus, schimbarile climatice, declinul biodiversitatii si o serie de alte provocari urgente. In acelasi timp, trebuie sa raspundem preocuparilor cetatenilor referitoare la faptul ca beneficiile stiintei si tehnologiei nu sunt distribuite in mod egal, sa acordam mai multa atentie dimensiunilor de gen in continutul cercetarii si sa cautam modalitati de a creste nivelul de implicare in cercetare si inovare a cetatenilor si a altor parti interesate."

Sondajul Eurobarometru evidentiaza, de asemenea, provocarile pentru cercetare si inovare. Multi cetateni ai UE considera ca stiinta si tehnologia contribuie in principal la imbunatatirea calitatii vietii celor care au deja o situatie privilegiata (57 %) si nu acorda suficienta atentie diferentelor dintre nevoile femeilor si cele ale barbatilor (23 %). Mai mult de jumatate dintre acestia considera ca cercetatorii din China (58 %), SUA (57 %) si Japonia (54 %) sunt inaintea cercetatorilor din UE in ceea ce priveste realizarea de descoperiri stiintifice. Nivelurile de cunostinte stiintifice indica, de asemenea, diferente mari intre diferitele parti ale societatii.

Cetatenii UE au o opinie pozitiva privind oamenii de stiinta si caracteristicile lor definitorii, cum ar fi inteligenta (89 %), credibilitatea (68 %) si disponibilitatea de a colabora (66 %). Peste doua treimi (68 %) considera ca oamenii de stiinta ar trebui sa intervina in dezbaterile politice pentru a se asigura ca deciziile tin seama de probele stiintifice.

Pentru majoritatea cetatenilor UE, principala sursa de informare cu privire la evolutiile din domeniul stiintei si tehnologiei este televiziunea (63 %), urmata de retelele sociale online si bloguri (29 %) si de ziarele online sau tiparite (24 %). Marea majoritate (85 %) considera ca interesul tinerilor fata de stiinta este esential pentru un viitor prosper. In plus, majoritatea considera ca implicarea nespecialistilor in cercetare si inovare garanteaza ca stiinta si tehnologia raspund nevoilor si valorilor societatii (61 %).

Aproape trei sferturi (72 %) dintre respondenti considera ca guvernele ar trebui sa se asigure ca noile tehnologii aduc beneficii tuturor, iar peste trei sferturi (79 %) considera ca guvernele ar trebui sa implice intreprinderile private in combaterea schimbarilor climatice.

Sondajul Eurobarometru publicat joi este cel mai mare sondaj efectuat pana in prezent privind stiinta si tehnologia din punctul de vedere al numarului de participanti (37 103 respondenti) si al tarilor care au facut obiectul sondajului (38 de tari, inclusiv state membre UE, tari implicate in procesul de aderare la UE, state AELS si Regatul Unit). Sondajul s-a desfasurat in perioada 13 aprilie - 10 mai 2021, fiind efectuat in principal prin interviuri fata in fata.

Angajamentul cetatenilor, al comunitatilor locale si al societatii civile se va afla in centrul noului Spatiu european de cercetare, pentru a obtine un impact societal mai mare si un nivel mai ridicat de incredere in stiinta.

Orizont Europa, noul program al UE pentru cercetare si inovare (2021-2027), va consolida interactiunile dintre stiinta si societate prin promovarea crearii in comun a agendelor privind cercetarea si inovarea si prin implicarea directa a cetatenilor si a societatii civile in activitatile de cercetare si inovare. Comisia va realiza acest obiectiv in cadrul intregului program si prin activitati specifice, monitorizand, in acelasi timp, contributiile cetatenilor si adoptarea cercetarii si inovarii in societate.

Sondajele la nivelul UE privind stiinta si tehnologia au fost efectuate in cursul ultimelor patru decenii. Printre studiile Eurobarometru relevante anterioare se numara Eurobarometrul Special 401 (2013), Eurobarometrele Speciale 340/341 (EB73.1), si Eurobarometrele Speciale 224/225 (EB63.1).

 

2.258 accesari