1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Europenii considera ca schimbarile ...

Europenii considera ca schimbarile climatice reprezinta principala provocare pentru UE

Mai mult de jumatate dintre europeni considera schimbarile climatice drept principala provocare globala pentru viitorul UE. Noua din zece tineri europeni sunt de acord ca lupta impotriva schimbarilor climatice poate contribui la imbunatatirea propriei stari de sanatate si bunastare (91% din categoria 15-24 ani) si 87% dintre toti respondentii impartasesc acest sentiment.

Schimbarile climatice sunt un subiect de mare interes si pentru industria asigurarilor, care poate juca un rol esential in atenuarea acestora si in dezvoltarea unor sisteme de protectie pentru populatie si companii.

Parlamentul European si Comisia Europeana au publicat un Eurobarometru special comun privind viitorul Europei. La inceputul anului 2022 - desemnat Anul european al tineretului - sondajul evidentiaza punctele de vedere ale tinerilor europeni cu privire la provocarile cu care se confrunta Uniunea Europeana, alaturi de rolul-cheie pe care il joaca tinerii in cadrul Conferintei privind viitorul Europei.

Sondajul Eurobarometru arata ca 91% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani considera ca, in special, combaterea schimbarilor climatice poate contribui la imbunatatirea propriei stari de sanatate si bunastare, idee sustinuta si de 84% dintre cei cu varsta de minim 55 de ani. Aproape jumatate dintre europeni (49%) considera schimbarile climatice drept principala provocare globala pentru viitorul UE, si sprijina in integralitate obiectivele de mediu ale Pactului verde european: 88% dintre europeni considera ca este important sa creasca ponderea energiei din surse regenerabile in economia noastra si sa avem o eficienta energetica mai mare, in timp ce 80% sunt de acord ca este important ca Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050 si sa promoveze cresterea pietei vehiculelor cu emisii zero si cu emisii scazute.

Alte provocari globale viitoare evidentiate de respondenti includ sanatatea (34%) si migratia si stramutarea fortata a populatiei (mentionate de aproximativ 30%).

Existenta unor standarde de viata comparabile (31%) si a unei politici comune in domeniul sanatatii (22%) sunt doua dintre cele mai utile aspecte pentru viitorul Europei. De asemenea, europenii acorda prioritate unei mai mari solidaritati intre statele membre (21%) si independentei energetice (20%).

Atuurile, provocarile si valorile UE

Cele mai mentionate provocari cu care se confrunta UE sunt inegalitatile sociale (36%), somajul (32%), urmate de problemele legate de migratie (31%). La fel ca in cazul provocarilor globale, problemele de mediu si schimbarile climatice ocupa, de asemenea, un loc important pe lista provocarilor cu care se confrunta UE, mentionate de 32% dintre respondenti.

Europenii considera ca respectarea de catre UE a democratiei, a drepturilor omului si a statului de drept (27%) este principalul atu al UE, urmat de puterea sa economica, industriala si comerciala (25%).

Pacea (49%), libertatea de opinie (47%), egalitatea sociala si solidaritatea (45%), precum si toleranta si deschiderea fata de altii (44%) sunt valorile cel mai bine reprezentate de UE - in comparatie cu alte tari, potrivit respondentilor.

Marea majoritate a europenilor sunt fericiti ca traiesc in UE (81%) si in tara lor (89%) si sunt multumiti de viata lor de familie (89%).

Conferinta privind viitorul Europei

Aproximativ 43% dintre europeni afirma ca principalul beneficiu al implicarii tinerei generatii in conferinta este de a se concentra asupra chestiunilor de interes pentru ei. Alte beneficii ale rolului lor esential in cadrul conferintei sunt energia si motivatia aduse de acestia pentru reforme si schimbari (citate de 35%), precum si accentul pus pe sporirea relevantei viitorului Europei pentru provocarile cu care se confrunta societatea de astazi (33%).

Cetatenii europeni sunt in continuare interesati sa contribuie la Conferinta privind viitorul Europei si sa participe la aceasta. Desi raspunsul la un sondaj este mijlocul preferat de a face acest lucru, dupa cum indica mai mult de jumatate dintre europeni (59 %), aproape jumatate dintre europeni (46%) si-ar putea imagina participarea la reuniuni in zona lor. Participarea la consultari online (40%), prezentarea de idei si propuneri politicienilor de la nivel european si national (39%) si participarea la evenimente culturale si sportive europene legate de conferinta (39%) sunt urmatoarele cele mai atractive forme de implicare a cetatenilor.

In general, europenii considera ca schimbarile climatice si mediul (44%), sanatatea (40%), precum si o economie mai solida, justitie sociala si locuri de munca (40%) sunt aspecte esentiale pentru conferinta.

Se asteapta in mod clar ca conferinta sa conduca la rezultate tangibile. Intr-adevar, respondentii ar fi mai motivati sa participe la activitatile conferintei daca ar fi convinsi ca participarea lor ar avea un impact real (53%).

Vocea cetatenilor in UE

90% dintre europeni sunt de acord ca vocile cetatenilor UE ar trebui luate mai mult in considerare in deciziile referitoare la viitorul Europei. 55% dintre europeni mentioneaza votul la alegerile europene ca fiind una dintre cele mai eficiente modalitati de a se asigura ca vocile sunt auzite de factorii de decizie de la nivelul UE.

In paralel cu activitatea in curs a grupurilor de dezbatere ale cetatenilor care adopta recomandari pentru Conferinta privind viitorul Europei, sondajul special de astazi, Eurobarometru 517 "Viitorul Europei", ofera informatii referitoare la opiniile si atitudinile europenilor cu privire la Conferinta privind viitorul Europei si la principalele provocari cu care se confrunta Uniunea noastra.

Comandat in comun de Parlamentul European si de Comisie, sondajul a fost realizat intre 16 septembrie si 17 octombrie 2021 (valul EB 96.1) in cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat prin interviuri fata in fata si, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost completat cu interviuri online, unde a fost cazul. In total, au fost efectuate aproximativ 26.530 de interviuri.

Toti europenii isi pot impartasi ideile cu privire la modul de modelare a viitorului nostru comun pe platforma digitala multilingva a Conferintei privind viitorul Europei. Eurobarometrul special publicat miercuri este disponibil pe un nou site web dedicat, care ofera acces la sondajele Eurobarometru si la datele publicate de ambele institutii incepand din 1974.

Asiguratorii, rol cheie in atenuarea schimbarilor climatice

Asiguratorii pot juca un rol semnificativ atat in atenuarea celor mai grave scenarii privind schimbarile climatice, cat si in sprijinirea cetatenilor si a intreprinderilor pentru a face fata si a se adapta la impactul schimbarilor care nu pot fi evitate si care vor continua timp de multi ani, conform Insurance Europe.

Asiguratorii iau deja masuri si sunt dispusi sa faca mai mult, dupa cum o demnostreaza initiativele si coalitiile la care participa numerosi asiguratori. Insa, pentru a juca pe deplin rolul lor si pentru a elibera cu adevarat potentialul semnificativ al sectorului, acestia au nevoie ca guvernele sa ia masuri. Mai multe informatii cu privire la rolul sectorului de asigurari pot fi gasite in aceasta anexa, iar exemple de actiuni ale asiguratorilor pot fi descoperite in Hub-ul de Sustenabilitate recent lansat de Insurance Europe.

Si GFIA (Federatia Globala a Asociatiilor de Asigurari) a atras atentia asupra rolului asiguratorilor, aratand ca asiguratorii au fost printre primii care au modelat riscul climatic si au tras un semnal de alarma cu privire la impactul potential al schimbarilor influentate de om.

Ce cred romanii despre schimbarile climatice?

Jumatate dintre romani vad schimbarile climatice drept un fenomen natural, nu unul produs de om, arata un sondaj cu peste 3.200 de respondenti, desfasurat in cadrul campaniei "Luna Asigurarilor de Locuinte" a Asociatiei Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA).

Majoritatea participantilor la sondajul desfasurat in cadrul campaniei "Luna Asigurarilor de Locuinte" crede in realitatea schimbarilor climatice, insa exista diferente de perceptie in ceea ce priveste cauzele care provoaca acest fenomen. Astfel, aproape 53% dintre participantii la sondaj sunt de parere ca schimbarile climatice sunt ceva natural, nu provocat de om. Dintre acestia, o treime considera ca nu ar trebui sa ne ingrijoram din cauza lor, in timp ce doua treimi manifesta un grad de ingrijorare: 25% din persoanele care vad schimbarile climatice drept un fenomen natural considera ca ar trebui sa ne ingrijoram foarte mult din cauza lor, in timp ce 42% sunt de parere ca ar trebui sa ne ingrijoram intr-o oarecare masura.

Din cei aproape 46% de respondenti care cred ca schimbarile climatice sunt provocate de om, mai mult de doua treimi (72%) considera ca aparitia si existenta acestora ar trebui sa ne ingrijoreze foarte mult.

Peste jumatate dintre respondenti (55%) se declara informati intr-o oarecare masura despre cauzele schimbarilor climatice, in timp ce 22% sunt de parere ca sunt foarte bine informati, iar 17% - doar intr-o mica masura. Doar 6% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu se considera deloc informati cu privire la cauza acestui fenomen. Mai multe detalii despre sondaj gasiti AICI.

Un alt sondaj sociologic, realizat de UNSAR impreuna cu IRES, arata ca aproape 9 din 10 romani (89%) considera ca schimbarile climatice sunt reale. Rezultatul este similar cu cele din ultimii 2 ani, semn ca romanii sunt constienti si continua sa fie preocupati de schimbarile climatice si de efectele acestora.

Fenomenele naturale extreme cauzate de schimbarile climatice se numara printre riscurile de care majoritatea romanilor se teme cel mai mult. Astfel, ingrijorarile enumerate in 2021 sunt legate de: furtunile violente (32%, +3 pp. fata de 2020), valurile de caldura (20%, +6 pp.), topirea ghetarilor (10%, -5 pp.), incendiile de vegetatie (7%), seceta (7%), inundatiile (7%).

"Schimbarile climatice intensifica severitatea anumitor fenomene meteorologice. Consideram ca, printr-o informare mai buna a populatiei si prin eforturi sustinute, putem avea o societate mai pregatita in fata acestor riscuri. Politele de asigurare sunt un instrument adecvat de protectie in fata pierderilor financiare, insa preventia si sustenabilitatea devin, in egala masura, prioritati pentru intreaga noastra societate", a precizat Adrian MARIN, Presedinte UNSAR.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
ALLIANZ Risk Barometer 2022: riscurile cibernetice devanseaza riscul pandemic in topul riscurilor globale. In Romania, pandemia este principalul risc
TOP riscuri in 2022: Crizele climatice, accentuarea decalajelor sociale, riscurile cibernetice in crestere si redresarea globala inegala