1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Eurobarometru: Europenii se declara in favoarea principiilor digitale

Potrivit unui sondaj Eurobarometru special realizat in septembrie si octombrie 2021, o majoritate covarsitoare a cetatenilor UE considera ca internetul si instrumentele digitale vor juca un rol important in viitor. In plus, marea majoritate considera ca definirea si promovarea de catre Uniunea Europeana a drepturilor si principiilor europene sunt utile pentru realizarea cu succes a transformarii digitale.

  1. Importanta digitalizarii in viata de zi cu zi
    Rezultatele sondajului arata ca peste opt din zece europeni (81 %) considera ca, pana in 2030, instrumentele digitale si internetul vor fi importante in viata lor. Peste 80 % dintre cetatenii UE considera ca utilizarea acestora va aduce cel putin tot atatea avantaje cat dezavantaje. In schimb, doar o mica parte (12 %) se asteapta ca utilizarea instrumentelor digitale si a internetului pana in 2030 sa aduca mai multe dezavantaje decat avantaje.
  2. Preocupari legate de efectele nocive si riscurile online
    Mai mult de jumatate (56 %) dintre cetatenii UE care au participat la sondaj se declara ingrijorati de atacurile cibernetice si criminalitatea informatica, precum furtul sau abuzul de date cu caracter personal, programele malware sau phishingul. In plus, peste jumatate (53 %) dintre acestia au declarat, de asemenea, ca sunt ingrijorati cu privire la siguranta si bunastarea copiilor in mediul online, iar aproape jumatate (46 %) dintre cetatenii UE sunt ingrijorati de utilizarea datelor si a informatiilor cu caracter personal de catre intreprinderi sau de catre administratiile publice. Aproximativ o treime (34 %) dintre cetatenii UE sunt ingrijorati de dificultatea de se a deconecta si de a gasi un echilibru bun intre viata online si cea offline, iar aproximativ unul din patru cetateni (26 %) este ingrijorat de dificultatea dobandirii de noi competente digitale, necesare pentru a participa activ in societate. In sfarsit, aproximativ unul din cinci cetateni ai UE (23 %) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la impactul produselor si serviciilor digitale asupra mediului.
  3. Necesitatea de a-si cunoaste mai bine drepturile in mediul online
    Conform rezultatelor sondajului, majoritatea cetatenilor UE considera ca UE le protejeaza bine drepturile in mediul online. Cu toate acestea, un numar semnificativ (aproape 40 %) de cetateni ai UE nu sunt constienti de faptul ca drepturi precum libertatea de exprimare, viata privata sau nediscriminarea ar trebui sa fie respectate si in mediul online, iar in sase state membre ale UE, mai mult de trei din patru cetateni nu sunt constienti de acest lucru. Cu toate acestea, marea majoritate a cetatenilor UE considera ca este util sa afle mai multe despre aceste drepturi.
  4. Sprijin pentru declaratia privind principiile digitale - Marea majoritate (82 %) a cetatenilor UE considera ca definirea si promovarea de catre Uniunea Europeana a unei viziuni europene comune asupra drepturilor si principiilor digitale sunt utile. Aceste principii ar trebui sa aiba implicatii concrete pentru cetateni; de exemplu noua din zece cetateni (90 %) sunt in favoarea includerii principiului conform caruia toata lumea, inclusiv persoanele cu handicap sau persoanele expuse riscului de excluziune, ar trebui sa beneficieze de servicii publice digitale usor de accesat si de utilizat. Cetatenii doresc sa fie informati in mod clar cu privire la termenele si conditiile aplicabile conexiunii lor la internet, sa poata accesa internetul printr-o conexiune de mare viteza si la preturi accesibile si sa poata utiliza o identitate digitala sigura si de incredere pentru a accesa o gama larga de servicii online publice si private.

Etapele urmatoare

Rezultatul acestui prim sondaj Eurobarometru va contribui la elaborarea unei propuneri de declaratie europeana privind drepturile si principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului si a Comisiei. Declaratia va promova o tranzitie digitala modelata de valorile comune europene si de o viziune asupra schimbarilor tehnologice centrata pe factorul uman.

Dupa acest prim sondaj, o serie recurenta de sondaje Eurobarometru va fi planificata in fiecare an (incepand din 2023) in vedere colectarii de date calitative, bazate pe perceptia cetatenilor cu privire la modul in care vor fi puse in aplicare in UE principiile digitale, odata ce vor fi consacrate in declaratie.

Eurobarometrul special (518) analizeaza modul in care cetatenii UE percep viitorul instrumentelor digitale si al internetului, precum si impactul preconizat pe care internetul si produsele, serviciile si instrumentele digitale il vor avea asupra vietii lor pana in 2030. Acesta s-a desfasurat in perioada 16 septembrie-17 octombrie 2021 printr-o combinatie de interviuri online si fata in fata, atunci cand organizarea acestora a fost posibila sau fezabila. Au fost intervievati 26 530 de respondenti din cele 27 de state membre ale UE.

La 9 martie 2021, Comisia si-a prezentat viziunea pentru transformarea digitala a Europei pana in 2030 in comunicarea intitulata Busola pentru dimensiunea digitala: modelul european pentru deceniul digital si a propus compilarea unui set de principii digitale care sa reflecte modelul european de transformare digitala si sa ghideze politica UE in domeniul digital. Aceasta acopera domenii precum accesul la serviciile de internet, la un mediu online sigur si de incredere si la administrare si servicii publice digitale centrate pe factorul uman, precum si libertatile in mediul online.

Pe aceasta baza, Comisia a propus, in septembrie 2021, Calea catre deceniul digital - un cadru de guvernanta solid pentru atingerea obiectivelor digitale.

De asemenea, Comisia a organizat o consultare publica deschisa cu privire la principiile digitale, care s-a desfasurat in perioada 12 mai - 6 septembrie 2021. Rezultatele acestei consultari au aratat un sprijin larg din partea respondentilor pentru principiile digitale europene. In cadrul consultarii s-au primit 609 raspunsuri, dintre care 65 % au fost de la cetateni, iar 10 % de la organizatii ale societatii civile.