AON Romania a organizat miercuri, 10 mai, conferinta online "Creditare Comerciala. Realitate vs. Imagine". Printre speakeri s-au numarat Eugen ANICESCU, CEO AON Romania, Florin ILIE, Deputy CEO si Head of Wholesale Banking ING Romania, alaturi de Alexandru POPESCU, CO-founder FinLight Project, respectiv Elena NUTA, Trade Credit Practice Leader, AON Romania.
Evolutia macroeconomica si politica monetara a guvernelor, impactul crizelor succesive din ultimii ani in contextul conflictului geopolitic, precum si capacitatea companiilor de a se adapta prin instrumentele potrivite la dinamica devenita noua norma de business, au fost principalele teme de discutie ale webinarului.
"Este pentru prima data cand, desi in ultimii 3 ani a existat o succesiune de crize suprapuse, nu ne-am confruntat cu o criza de crestere. Ne-am confruntat cu pandemia si inchiderea aferenta a economiilor, criza lanturilor logistice, razboiul din Ucraina, care a condus la o criza energetica, insa chiar daca economia pare ca si-a pastrat rezilienta, decontam prin inflatia generata de lichiditatea excesiva", a declarat Eugen ANICESCU, CEO AON Romania, in cadrul webinarului.
Provocarile cu care economiile se confrunta in acest moment vor avea efecte si in anii urmatori. Inflatia, evolutiile geopolitice, tensiunile dintre SUA si China, respectiv modificarea politicilor energetice, raman principalele riscuri la adresa economiilor si conduc la un context greu predictibil.
"Procentul de insolvente a continuat sa ramana scazut pana la finalul anului 2022, nivelul de incasare fiind in continuare bun pentru majoritatea companiilor. Totusi, putem anticipa o presiune in crestere asupra profitabilitatii companiilor, in conditiile in care veniturile incep sa-si incetineasca evolutia, insa elementele de cost au suferit o crestere majora in ultimii ani ti tind sa ramana ridicate in perioada urmatoare. Ne putem astepta ca in acest context companiile sa devina mai prudente sau sa fie nevoite sa-si restructureze operatiunile. La nivel regional si global principalii jucatori din piata de asigurari de credit comercial prognozeaza ca in 2023 numarul de insolvente va creste, cu procente situate intre 19% si 49%, revenind la nivelul pre-pandemic, insa principalul segment care se va afla sub presiune va fi cel al companiilor mici si medii", a mai spus Eugen ANICESCU.
In cadrul evenimentului, Alexandru POPESCU, co-fondatorul platformei de raportare financiara FinLight.ro, a vorbit despre conceptul de credit management:
"Procesul de credit management este, in esenta, simplu. In implementarea procesului trebuie sa primeze rationamentul de business al companiei. Solutiile disponibile acopera un spectru larg, de la analize statistice simple, bazate pe cifre, pana la solutii ce au la baza analiza cauzalitatii dintre operatiunile companiei analizate si situatia financiara, luand in considerare disponibilitatea de a plati, abilitatea de a plati, precum si capacitatea de plata a companiei. Realizarea unei analize complete, care nu se limiteaza doar la date financiare, ci incorporeaza si evaluarea operatiunilor si procesului decizional al unei companii, va permite unui furnizor sa se diferentieze si sa isi creasca vanzarile si profitabilitatea. ", a declarat Alexandru POPESCU, expert cu peste 15 ani de experienta in domeniul financiar.
La randul sau Elena NUTA, Trade Credit Practice Leader in cadrul AON Romania, a punctat expertiza pe care AON o are atat la nivel global, din pozitia de lider al pietei de brokeraj in segmentul creditului comercial, cat si la nivel local, mentionand faptul ca in cadrul AON exista expertiza pentru toate tipurile de business-uri din Romania.
Chiar daca indicatorii macroeconomici raman solizi in Estul Europei si Romania , nivelul de lichiditate fiind bun, se anticipeaza o crestere a insolventelor ca revenire la normalitate. Astfel, atentia acordata managementului riscului ar trebui sporita, fiind nevoie de pregatire si solutii eficiente, care sa contracareze eventualele turbulente.
"La AON suntem constienti ca in perioada urmatoare este posibil ca normalizarea mediului de business sa puna presiune pe nivelul de risc si in consecinta pe deciziile de creditare, de aceea incercam sa oferim partenerilor nostri din Romania solutii inovatoare de acoperire a riscului. Economia va continua sa se confrunte cu multiple elemente de stres si trebuie sa avem in vedere faptul ca majoritatea acestor elemente de risc nu sunt in controlul nostru si deci sunt greu de anticipat. In aceste conditii suntem obligati sa ne asiguram ca avem la dispozitie acele instrumente care ne pot proteja", a conchis Eugen ANICESCU, CEO AON Romania.
Webinarul a fost primul dintr-o serie de patru evenimente online pe care AON Romania le va organiza in decursul acestui an, urmatoarele trei abordand teme din agricultura, asigurarea proprietatilor si beneficiile angajatilor.