1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Estimarile managerilor pentru urmatoarele trei luni

Activitatile din industrie, constructii si servicii vor avea o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni, in timp ce preturile in constructii si comertul cu amanuntul vor cunoaste o majorare moderata in acelasi interval, conform perceptiei managerilor in cadrul anchetei conjuncturale publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Conform statisticii oficiale, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +5%). Totodata, referitor la numarul de salariati, se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucratoare.

In cazul preturilor produselor industriale se prognozeaza o oarecare stabilitate in urmatoarele trei luni, pe fondul unui sold conjunctural de +5%.

Estimarile din luna septembrie evidentiaza faptul ca, in activitatea de constructii, se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +3%), pe parcursul urmatoarelor trei luni. In plus, managerii estimeaza ca numarul de salariati va fi relativ stabil, cu un sold conjunctural de -1%.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +8%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +10%), in timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%). Pe acelasi sector de activitate, angajatorii prognozeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +14%).

Pentru urmatoarea perioada de trei luni, managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +13%).

Pe segmentul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%), precum si o oarecare stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%).

Managerii sunt de parere ca preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate si un sold conjunctural de -1%.


Conform INS, soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de catre institutie. Iar soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.