1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Erik BARNA: Tehnologia trebuie ...

Erik BARNA: Tehnologia trebuie armonizata cu cadrul legislativ

In perioada de pandemie s-au facut lucruri importante si progrese deosebite in ceea ce priveste transformarea digitala in piata de asigurari, este de parere Erik BARNA, fondator si membru al Consiliului de Administratie, LIFE IS HARD (LIH)

"As pune ca, potrivit unei glume care a circulat o vreme pe pe internet, COVIDul a fost Chief Information Officer-ul nostru, al tuturor, care a accelerat transformarea digitala si ne-a aratat ca daca este vointa se poate. Din pacate tehnologia nu ne ajuta cu foarte multe lucruri tot timpul. Este un instrument foarte important, dar ea trebuie armonizata si cu cadrul legislativ. Putem sari etape cu tehnologia, dar cadru legislativ trebuie sa vina sa completeze niste viduri sau zone neacoperite. Pot sa va dau un simplu exemplu, costatul amiabil electronic, care este o chestiune foate simpla si care se putea rezolva chiar si in perioada de lockdown", a afirmat Erik BARNA in cadrul Conferintei "Tendinte in Asigurari" - FIAR 2022.

In ceea ce priveste constatul amiabil, recent, a fost publicata in Monitorul Oficial Norma pentru modificarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania, cunoscuta ca Norma RCA. Una dintre reglementarile introduse in premiera vine direct in sprijinul pagubitilor, dar si al vinovatilor din accidente rutiere, in numar de sute de mii anual, astfel ca formularul de constatare amiabila va putea fi completat si electronic.

Conform noilor reglementari, "in cazul completarii formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, datele completate si semnaturile olografe ale conducatorilor celor doua vehicule, implicate in accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completeaza formularul."

Baza tehnica va fi dezvoltata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), impreuna cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, Erik BARNA a precizat ca transformarea digitala, accelerata in pandemie, trebuie continuata. "Aceste transformari digitale au avut loc atat la nivel de asiguratori, care au incercat sa ajunga mult mai usor catre clienti, dar si la nivel de brokeri. Focusul tuturor a fost accesul rapid catre client cu produsele din portofolii.

LIFE IS HARD a sustinut dezbaterile FIAR 2022 in calitate de Partener Principal.