1asig.ro
1asig.ro

Episoadele severe de canicula, ploi torentiale si taifunuri au trimis Japonia pe primul loc in topul "2018 Global Climate Risk Index"

5 min. / 1.540 cuvinte
Episoadele severe de canicula provoaca tot mai multe victime atat in tarile bogate, cat si in cele sarace, potrivit unui studiu anual care analizeaza impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra oamenilor si a economiilor din intreaga lume. Studiul, realizat si publicat recent de Germanwatch, arata ca Japonia a fost, in 2018, cea mai afectata tara din punct de vedere meteorologic, confruntandu-se, anul trecut, atat cu episoade severe de canicula si ploi torentiale, dar si cel mai puternic taifun din ultimii 25 de ani.

PROMO


Germania, o alta tara industrializata, a ocupat pozitia a treia, dupa ce perioada aprilie-iulie 2018, cea mai calduroasa din istoria tarii, a provocat moartea a peste 1.200 de persoane, dar si episoade indelungate de seceta. India, care a ocupat pozitia a cincea, s-a confruntat, in 2018, cu unul din cele mai lungi episoade de canicula, cu efecte severe asupra apei potabile, a culturilor agricole. De asemenea, tot in India s-au mai inregistrat si revolte, dar si inundatii musonice si doi cicloni puternici, mai arata Germanwatch.

Episoadele severe de canicula din vara anului trecut au provocat, in Japonia, moartea a 138 de persoane si, din cauza caniculei si a epuizarii, spitalizarea altor peste 70.000. Germanwatch mai arata ca, potrivit cercetatorilor, in Europa episoadele severe de canicula sunt de 100 de ori mai probabile astazi decat erau in urma cu un secol. De asemenea, acelasi studiu sustine ca impactul temperaturilor extrem de ridicate asupra natiunilor africane poate fi subreprezentat din cauza lipsei informatiilor necesare.

Intre timp, furtunile puternice au provocat, la randul lor, haos, mai ales in Filipine, care ocupa pozitia a doua in topul "2018 Global Climate Risk Index", dupa pierderile uriase (umane si financiare) provocate de taifunul Mangkhut. De asemenea, in Madagascar, tara care a ocupat locul al patrulea in topul realizat de Germanwatch, doua cicloane care au lovit tara in 2018 au provocat moartea a 70 de persoane si a obligat alte 70.000 sa caute refugiu in alta parte, informeaza Japan Times.

In Kenya si Rwanda, ocupantele locurilor 7 si, respective, 8, ploile torentiale au fost mai puternice decat de obicei, ceea ce a dus la inundatii care au distrus locuintele localnicilor, au provocat moartea animalelor acestora si au alimentat diverse afectiuni medicale.

Laura SCHAEFER - Policy Adviser, Germmanwatch -, a declarat ca rezultatele studiului arata ca "semnele schimbarilor climatice", care pot fi observate pe toate continentele, nu mai pot fi ignorate. "Dar impactul climatic loveste, de cele mai multe ori, tarile si comunitatile in curs de dezvoltare la nivel global si creeaza o adevarata criza climatica pentru milioane de oameni", a subliniat Laura SCHAEFER, adaugand ca tarile sarace au prea putine resurse pentru a face fata acestor provocari.

Intre 1999 si 2018, 7 dintre cele mai afectate 10 regiuni de fenomene meteo extreme erau state in curs de dezvoltare si cu venituri mici, cu Puerto Rico, Myanmar si Haiti in topul acestora. In ultimii 20 de ani, au fost inregistrate, la nivel global, peste 12.000 de fenomene meteo extreme, subliniaza Germanwatch, acestea provocand moartea a aproximativ 500.000 de persoane, precum si pierderi economice de peste 3,5 trilioane de dolari.

Recent, Patricia ESPINOSA - Climate Chief, ONU -, a precizat ca tarile din America Latina sunt printre cele mai vulnerabile in fata dezastrelor meteorologice generate de schimbarile climatice, subliniind nevoia ca acestea sa devina mai reziliente. Totodata, Patricia ESPINOSA a mai declarat ca tara sa, Mexic, a suferit anual de pe urma secetelor, inundatiilor si incendiilor de vegetatie. "Nu se pune problema daca vremea va fi rea anul acesta, ci cat de rea si unde? Aceasta este o realitate pe care o traiesc cele mai multe tari din regiune", a punctat Patricia ESPINOSA.

581 accesari