1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Efectul cutremurelor. Piata de ...

Efectul cutremurelor. Piata de asigurari va atinge un record istoric in 2023

Piata de asigurari din Romania ar putea atinge in acest an un record istoric, de peste 16 miliarde de lei, pe fondul cresterii valorii politelor dar si ca urmare a interesului tot mai mare al romanilor pentru asigurari, in contextul cutremurelor din ultime vreme, estimeaza analistii companiei de consultanta Frames. Asigurarile in caz de incendiu si calamitati naturale (cutremur, inundatii etc.) au trecut in prim-plan in aceasta perioada, alaturi de cele din segementul auto. Un interes in crestere se manifesta si pe zona asigurarilor de viata si sanatate.

Datele statistice ASF, RECOM, MF si UNSAR, consultate de Frames, indica o preocupare tot mai mare a romanilor pentru asigurarea bunurilor, dincolo de cele auto (RCA in principal)
Potirivit estimarilor companiei de consultanta, numarul politelor de asigurare a locuintelor ar putea depasi, in acest an, 600 de milioane de lei, o valoare aproape dubla fata de 2017, iar numarul contractelor de asigurare de locuinta sa atinga borna de 2 milioane, fata de 1,48 milioane in 2021.

,,Cutremurul din Turcia, seismele din Oltenia, au generat o vie emotie in randul romanilor iar relatarile massmedia au determinat un efect fara precedent in piata. In ultimele saptamani, potrivit datelor UNSAR, a fost inregistrata o crestere cu 170% a numarului de oferte emise pentru asigurarile de locuinte fata de aceeasi perioada a anului trecut'', arata analiza Frames.
La inceputul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinte din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.

Si asigurarile auto anunta un record istoric in 2023. Ultimele date anuntate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), indicau o crestere de 49% a volumului primelor subscrise in primele 9 luni din 2022, la 5,47 milioane lei.

Potrivit analistilor Frames, pe fondul scumpirii politelor, nu este exclus ca piata asigurarilor RCA sa atinga in 2023 un record istoric, de peste 9 miliarde de lei.

In 2021, piata asigurarilor auto a raportat un nivel de 6,1 miliarde de lei, iar perspectivele lui 2022, vazute din prisma rezultatelor la 9 luni, indica o depasire a nivelului de 7,5 miliarde lei.

Focus pe asigurarile de sanatate

In 2021, valoarea pietei asigurarilor de viata a fost de 2,6 miliarde lei, in crestere cu circa 18% comparativ cu anul anterior, iar cea a asigurarilor de sanatate de 497 milioane lei, in crestere cu 10% fata de anul 2020.

Cele mai noi date de la ASF indica o crestere de peste 7% a politelor de asigurari de viata si de 33% a asigurarilor de sanatate in primele 9 luni din 2022, iar perspectivele lui 2023 indica un record si pe acest segment.

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, in crestere cu aproximativ 33% fata de aceeasi perioada a anului 2021 (384 milioane lei), detinand o pondere de 4,22% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF.

Analiza Frames a fost realizata pe baza datelor Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, a Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania, pe datele de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului.

Estimarile privind rezultatele pietei asigurarilor in 2022 si 2023 sunt estimative si iau in calcul dinamica rezultatelor in primele 9 luni din 2022, comunicate oficial de ASF si evolutia preturilor politelor in contextul inflatiei generale din economie.

Datele privind cotele de piata ale firmelor de asigurari si clasamentul general al asiguratorilor din Romania apartin ASF.