1asig.ro
1asig.ro
Educatia financiara digitala e ...

Educatia financiara digitala e prioritara pentru ISF

5 min. / 1.540 cuvinte
Accelerarea procesului de digitalizare reprezinta o necesitate absoluta pentru industria asigurarilor, mai ales in noul context generat de pandemia COVID-19. Aceasta a fost concluzia centrala a dezbaterilor care au avut loc in cadrul conferintei ISF "Quo Vadis!" - Digitalizarea asigurarilor - prioritate ZERO.

PROMO


La conferinta organizata de Institutul de Studii Financiare - ISF , alaturi de compania de publishing DC News, au participat reprezentanti la cel mai inalt nivel din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ministerului Educatiei, Ministerului Finantelor, Institutului de Studii Financiare, Comisiei pentru comunicatii si tehnologia informatiei din Senat, Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, precum din partea organziatiilor profesionale din piata asigurarilor.

Nicu MARCU Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, a spus, in dechiderea conferintei, ca nevoia de digitalizare si de informatizare, la nivelul institutiilor si al companiilor, este mai acuta ca oricand. "Numai prin informatizare intensiva vom putea lua decizii in timp scurt, in interesul consumatorului de servicii financiare non-bancare. Avem proiecte importante in ceea ce priveste digitalizarea activitatii si proceselor, care au loc in cadrul Autoritatii", a spus el.

Presedintele A.S.F. a mai spus ca piata asigurarilor a facut pasi importanti din perspectiva digitalizarii, mai ales in contextul generat de pandemia COVID-19.

La randul sau, Valentin IONESCU, Presedintele Institutului de Studii Financiare -, a aratat ca digitalizarea poate contribui, din perspectiva consumatorilor, la reducerea costurilor si la cresterea transparentei, afirmand totodata ca este necesara o implementare prudenta a noilor tehnologii din perspectiva riscurilor ce pot aparea.

"Trebuie sa actionam in permanenta pentru identificarea solutiilor de prevenire sau de atenuare a acestora, pentru a mentine increderea consumatorilor la un nivel adecvat. Din perspectiva Autoritatii de Supraveghere Financiara, utilizarea tehnologiei devine inevitabila, intrucat ne poate oferi solutii de supraveghere inovatoare si eficiente, care ne vor permite sa sustinem un sistem de supraveghere mai eficient, mai flexibil si mai receptiv. Prin urmare, in perioada urmatoare vom acorda o atentie sporita procesului de digitalizare si inovatiei tehnologice in domeniul serviciilor financiare, cu atat mai mult cu cat in situatia pandemiei si a nevoii de distantare fizica, acestea au dovedit cat de importante sunt pentru buna functionare si stabilitate a pietelor financiare", a explicat Valentin IONESCU.

Educatia financiara digitala

O alta tema de interes major, care a fost discutata in cadrul conferintei, a vizat digitalizarea procesului de educatie financiara. In conditiile impunerii distantarii fizice, formatorii au fost nevoiti sa-si adapteze strategia in ceea ce priveste desfasurarea cursurilor si sa utilizeze platformele online de comunicare. "Unul dintre beneficiile digitalizarii educatiei financiare este accesul semnificativ mai mare la cursuri pentru populatie. Pe de alta parte, la fel de importanta este si educatia financiara digitala, care este un concept multidimensional ce include patru zone principale: cunoasterea produselor si serviciilor financiare digitale; constientizarea riscurilor asociate acestora; cunoasterea modalitatilor de protejare in fata acestor riscuri, respectiv cunoasterea drepturilor consumatorilor si a procedurilor de despagubire", a aratat Marian SIMINICA, Directorul Executiv al ISF.

In acest context este vitala includerea diferitelor parti interesate, cum ar fi companiile fintech, universitatile, ONG-urile si institutiile financiare in strategiile nationale de educatie financiara si identificarea de mijloace inovatoare de colaborare pentru furnizarea educatiei financiare digitale. "Instruirea online (digitalizarea educatiei financiare) realizata de companiile fintech poate sa nu fie suficienta. Avand in vedere ca grupurile dezavantajate sunt de obicei persoane cu nivel scazut de educatie, va fi necesara si formarea personala implementata de ONG-uri si institutiile financiare din vecinatatea lor pentru a spori eficacitatea acestor programe", a conchis Marian SIMINICA.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Conferinta anuala ISF "Quo Vadis" 2021: Principalele declaratii!

3.083 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO