1asig.ro
1asig.ro

EY: Directorii financiari vor avea cele mai importante roluri post pandemie

5 min. / 1.540 cuvinte
Functia de director financiar (CFO) va avea unul dintre cele mai importante roluri, la nivel executiv, in remodelarea viitorului companiei in perioada post pandemie, potrivit editiei 2020 a studiului EY DNA of the CFO, derulat in randul a peste 800 de directori financiari (CFO) si directori executivi din domeniul financiar din toata lumea.

PROMO


"Presiunea cu care se confrunta directorii financiari in prezent este aceea de a nu fi doar cei care rezolva problemele, ci si factori de decizie in companie. Prin urmare, misiunea lor este de a se adapta la noul mediu de business si de a pune in aplicare un proces eficient de digitalizare, prin care sa genereze valoare pe termen lung si sa obtina adeziunea tuturor partilor interesate. Am putea defini acest parcurs drept Construirea unei afaceri durabile, cu o crestere sustenabila. Acest lucru nu exclude domeniile lor traditionale de responsabilitate in ceea ce priveste contabilitatea, raportarea si controlul, ci necesita noi indicatori de performanta nefinanciara, precum si o legatura puternica cu colegii lor din structurile de conducere ale companiei", spune Guillaume Macczak, Partener Asociat Servicii pentru Operatiuni Globale (Global Business Services sau GBS) si Consultanta pentru directorii financiari, EY Romania.

"Directorii financiari din Romania beneficiaza de un ecosistem care poate sa ii sprijine intr-o astfel de schimbare, cu un mediu economic care face presiuni pentru sustenabilitate, precum si cu o resursa umana tanara, adaptabila, pentru a initia schimbarea", adauga Guillaume Macczak.

Analizandu-si prioritatile, 86% dintre respondenti considera ca principala lor misiune este de a-si proteja organizatia in prezent, pregatind totodata cresterea acesteia in viitor. Mai mult, 84% dintre respondenti cred ca este esentiala obtinerea unui echilibru intre rezultatele pe termen scurt si crearea de valoare pe termen lung, acest lucru presupunand un mix intre atributiile traditionale, precum raportarile din companie, si cele noi care tin, de exemplu, de supervizarea transformarii digitale.

Pe masura ce vor pune in practica aceste prioritati, va fi necesar ca directorii financiari sa isi imbunatateasca relatiile cu colegii din conducerile executive superioare. Conform studiului, 52% dintre directorii financiari intervievati au declarat ca au o colaborare limitata sau inexistenta cu directorii de resurse umane (CHRO), iar 44% au indicat o relatie similara cu directorii de marketing (CMO).

Directorii financiari vor juca un rol esential in remodelarea viitorului companiilor

Intr-o perioada de transformare care oglindeste tendintele pietei in 2020, directorii financiari recunosc importanta unei strategii bazate pe definirea unei misiuni, 82% dintre respondenti afirmand ca principalii stakeholderi ii considera din ce in ce mai mult drept garantii valorii pe termen lung ai organizatiei, conform concluziilor studiului EY.

In plus, 79% dintre respondenti au declarat ca investitorii solicita tot mai multe informatii despre modul in care organizatia creeaza valoare pe termen lung pentru actorii interesati, in timp ce 81% considera ca o mare parte din valoarea generata nu este masurata sau comunicata prin intermediul indicatorilor cheie de performanta financiari.

Remodelarea functiei financiare

Potrivit studiului EY, performantele pietelor se modifica in mod fundamental. Apar noi piete virtuale pe masura ce gigantii operatori de platforme conecteaza cu usurinta cumparatorii si vanzatorii, iar noile tehnologii converg tot mai mult spre eliminarea ineficientelor si frictiunilor.

Un model operational mai fluid, care sa se extinda dincolo de cei patru pereti ai organizatiei, va fi probabil un factor cheie care va permite functiei financiare sa detina un rol major pe pietele conectate ale viitorului. Multi lideri financiari considera ca acest viitor, cu o mai mare deschidere a functiei lor, va deveni realitate in urmatorii cinci ani. Peste trei sferturi (77%) dintre respondenti considera ca, pana in 2025, sistemele informatice financiare vor fi in principal amplasate in cloud si nu locale, iar 74% cred ca functia va face parte dintr-un ecosistem bazat pe tehnologia blockchain.

Editia 2020 a studiului EY DNA of the CFO Will CFOs evolve finance or become obsolete? a fost derulata cu participarea a peste 800 de directori financiari (CFO sau FD) si persoane cu functii de conducere executiva in domeniul financiar in cadrul marilor organizatii, cu scopul de a intelege provocarile cu care se confrunta directorii financiari. Studiul a fost realizat de Longitude in numele EY Global Financial Accounting Advisory Services (FAAS). Peste doua treimi (69%) dintre organizatiile respondentilor au venituri anuale cuprinse intre 1 miliard si 4,99 miliarde de dolari, in timp ce organizatiile unei treimi (30%) dintre respondenti au venituri anuale globale de peste 5 miliarde de dolari. Peste un sfert (34%) dintre respondenti au functia de director financiar la nivel de grup (CFO sau FD). Restul de 73% au functii de directori financiari (CFO sau FD) sau de coordonatori ai functiei financiare (la nivel de grup, divizie sau regional). Respondentii provin din America de Nord si de Sud, Asia-Pacific, Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA) si Japonia. Au fost reprezentate 13 sectoare principale, 38% dintre companii fiind publice sau listate la bursa, 52% nelistate, iar in cazul a 10% dintre companii aceasta situatie nu a fost declarata.

882 accesari