1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
EXCLUSIV: Cristian ROSU, ASF: ...

EXCLUSIV: Cristian ROSU, ASF: Piata asigurarilor a depasit 6 miliarde de lei in prima jumatate a anului

Piata asigurarilor a avut o evolutie peste asteptari in prima jumatate a anului 2020, depasind pragul de 6 miliarde de lei, in ciuda efectelor generate de pandemia de coronavirus asupra mediului economic, marcand o scadere de aproximativ 6%, a declarat Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), prezent in cadrul Galei Premiilor Pietei Asigurarilor, Editia XX.

"Piata asigurarilor, date estimative, din punctul de vedere al ASF a avut o evolutie neasteptat de buna. Primul trimestru al anului 2020 a avut o crestere fata de perioada similara din 2019 de aproximativ 9%, iar in trimestrul al doilea, care a fost marcat profund de starea de urgenta si succesivele stari de alerta care au avut un efect negativ asupra economiei romanesti, ne asteptam ca scaderile sa fie semnificative si masive, insa, din fericire, lucrurile nu au fost asa. Astfel incat, per total prim semestru, avem o scadere fata de perioada similara a anului trecut de aproximativ 6%", a precizat Cristian ROSU.

"Primele brute subscrise la nivelul primului semestru sunt de peste 6 miliarde de lei, ceea ce ma indeamna sa cred ca intr-o evolutie constanta am putea sa inchidem anul 2020 in jurul valorii din anul 2019", a completat vicepresedintele ASF.

In semestrul I din acest an, rata medie combinata pe categoria RCA a ajuns la 108% de la 112% fata de semestrul I 2019, iar la CASCO in jur de 108% de la 120%, a mai punctat Cristian ROSU.

In plus, conform oficialului Autoritatii de Supraveghere, in T2 din 2020, pe segmentul RCA scaderile de prime au fost de 7%, iar pe CASCO de 3%. "Pe categoria RCA, scaderea in cel de-al doilea trimestru este doar de 7% fata de primul trimestru, iar pe segmentul CASCO de 3%".

Piata asigurarilor din Romania a insumat aproximativ 2,95 miliarde de lei (612 milioane de euro) in primul trimestru din 2020, mai mare cu 8,8% fata de T1 2029. Aflati ce afaceri au avut cei mai mari jucatori, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 9% in trimestrul I 2020 comparativ cu trimestrul I din anul precedent, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 7%.