1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
EXCLUSIV: Asigurarile travel, un ...

EXCLUSIV: Asigurarile travel, un must-have in acest sezon! Topul companiilor si brokerilor care vand aceste polite

Asigurarile de calatorie s-au tranformat complet in urma aparitiei pandemiei de COVID-19, timp in care asiguratorii si-au adaptat produsele la noua realitate si au inclus in riscurile asigurate chiar si imbolnavirea cu noul coronavirus. Publicatiile XPRIMM au obtinut clasamentul companiilor care vand asigurari travel, dar si topul celor mai mari brokeri care au intermediat polite de calatorie!

Pandemia COVID-19 a prabusit anul trecut piata asigurarilor travel, in conditiile in care, din cauza restrictiilor impuse de autoritati la nivel global, oamenii au calatorit foarte putin. Insa, in 2021, turismul s-a mai dezmortit, iar vanzarile de asigurari de calatorie au inceput sa creasca, mai ales in lunile aprilie - iunie, cand oamenii si-au planificat concediile de vara.

Printre riscurile incluse in asigurarile de calatorie regasim asistenta medicala ca urmare a unei imbolnaviri sau accident, urgenta stomatologica, intarziere zbor, pierdere bagaj/documente, repatriere si altele.

Conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, in 2020, asigurarile travel (clasa A18 - Asistenta pentru persoane aflate in dificultate in timpul deplasarilor ori absentei de la domiciliu sau resedinta obisnuita) au insumat prime brute subscrise in valoare de 65,24 milioane de lei, in scadere cu aproximativ 53% fata de anul 2019, cand au totalizat 138 milioane de lei.

In primul trimestru din 2021 scaderea este mai mica, de 17%, valoarea PBS pe clasa 18 fiind de 22,04 milioane de lei, dar din trimestrul doi turismul s-a dezmortit si mai mult, astfel ca ne asteptam ca subscrierile sa fi reintrat pe o panta ascendenta.

In aceasta suma nu toti asiguratorii au inclus si asigurarile storno, care permit recuperarea in totalitate sau partiala a valorii achitate pentru calatorie, in cazul anularii acesteia.

"Asigurarea storno este asigurarea pentru anularea plecarii in calatorie, ceea ce reprezinta, mai degraba, o asigurare pentru pierderile financiare (clasa 16) decat o asigurare pentru persoane aflate in dificultate in timpul deplasarilor ori absentei de la domiciliu sau resedinta obisnuita (clasa 18). Conform Art. 20 alin. (11) din Legea 237/2015, asiguratorii care obtin autorizatie pentru un risc principal dintr-o clasa sau pentru o grupa de clase pot subscrie, fara a avea nevoie de autorizatie, riscuri din alta clasa ca riscuri auxiliare, cu exceptia celor din clasele 14, 15 si 17. Din aceste considerente, asigurarile storno pot fi incluse de catre asiguratori fie in clasa A16 Pierderi financiare diverse, fie in clasa A18 Asistenta pentru persoane aflate in dificultate in timpul deplasarilor ori absentei de la domiciliu sau resedinta obisnuita", au explicat specialistii ASF contactati de 1asig.ro.

La solicitarea 1asig.ro, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara ne-a furnizat clasamentul companiile de asigurari travel (clasa 18), in functie de cotele de piata din anul 2020. Astfel, primele locuri sunt ocupate de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (27,5% cota de piata), OMNIASIG VIG (21,1%) si GROUPAMA Asigurari (20,4%).

Clasamentul este completat de GENERALI Romania (9,2%), UNIQA Asigurari (7,6%), CITY Insurance (5,8%), GOTHAER Asigurari - Reasigurari (2,6%), ASIROM VIG (1,9%), EUROINS Romania (1,6%), ERGO Asigurari (1,4%), GERMAN Romanian Assurance (0,6%), EUROLIFE FFH Asigurari Generale (0,2%), GRAWE Romania (0,2%) si ABC Asigurari (0,1%).De asemenea, ASF ne-a furnizat clasamentul brokerilor care au intermediat asigurari travel (clasa 18). Pe primul loc avem SAFETY Broker (cu o cota de 11,65%), urmat de INTER Broker (8,54%) si DESTINE Broker (8,28%).

Topul brokerilor este completat de TRANSILVANIA Broker (6,65%), CAMPION Broker (5,58%), FABRICA DE ASIGURARI (4,35%), MILLENIUM Insurance Broker (3,72%), GLOBASIG Broker (3,60%), DAW Management Broker (3,37%) si MARSH (3,31%).


"Aceste cifre ne arata cat de important este ca turistii sa incheie o asigurare medicala de calatorie care sa poata absorbi anumite cheltuieli neplanificate. Fie ca este vorba de un zbor pierdut, de o problema medicala grava in strainatate sau pe teritoriul Romaniei sau de ivirea unei situatii imprevizibile care ne impiedica sa plecam in vacanta, asigurarea de calatorie poate reprezenta o plasa de siguranta pentru turisti. In acelasi timp, le recomandam tuturor sa se informeze din surse sigure inainte de incheierea unei polite de asigurare - demersul comun al UNSAR si ANAT reprezentand inca un pas inainte in ceea ce priveste educatia financiara", a declarat Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR.

Recent, pentru a veni in sprijinul celor care au in plan o calatorie, UNSAR a lansat, impreuna cu ANAT, un Ghid cu informatii utile despre cum iti poti asigura o vacanta linistita.

Transformarea si adaptarea asigurarilor travel

"Dupa un 2020 surprinzator si plin de incertitudini, 2021 se arata mai bland (cel putin pana acum) din toate punctele de vedere. Turismul s-a mai dezmortit si solutiile de asigurare s-au adaptat noilor conditii de calatorie. Daca anul trecut erau 2-3 asiguratori care acopereau si riscul de COVID 19, anul acesta sunt mult mai multi, deci si optiunile clientului sunt mai variate", a declarat, pentru 1asig.ro, Andreea PONCOS, Director Departament Raspunderi Civile, SAFETY Broker. Ea a subliniat ca asigurarile travel au jucat un rol foarte important in restabilirea increderii oamenilor in calatorii sigure si protejate in cazul unui eveniment neprevazut.

Adrian TESLOVAN, CEO, Fabrica de Asigurari Broker (FDA), a atras atentia ca criza sanitara mondiala provocata de virusul Sars Cov2, in tara noastra, a determinat aparitia unor transformari majore in conditiile de asigurare ale asigurarilor de calatorie si storno, manifestandu-se diferit de la un asigurator la altul. "Cea mai spectaculoasa miscare inregistrata in plina pandemie a fost aceea de a elimina o excludere clasica, transformand-o in risc asigurat, respectiv aparitia riscului asigurat de imbolnavire cu COVID 19, chiar si in conditii de epidemie/pandemie. Piata de asigurari a reactionat rapid in pandemie, diferit de la o societate de asigurare la alta, fiind disponibile mai multe oferte de asigurare cu acoperire pentru cazurile de imbolnavire cu COVID 19".

La randul sau, Dan CRISTESCU, membru Board, GLOBASIG Broker, apreciaza ca pandemia a fost un element complet nou, atat pentru brokeri, cat si pentru asiguratori. "Initial orice eveniment legat de pandemie era exclus conform conditiilor de asigurare. Dupa care, destul de rapid, cativa asiguratori au inceput sa isi modifice produsele si sa acopere riscuri asociate calatoriilor in contextul pandemiei COVID-19, adaptandu-se rapid cerintelor clientilor. Unii au fost mai timizi la inceput si au inclus doar cateva modificari cosmetice, pe cand altii s-au adaptat chiar foarte rapid si cu acoperiri ce ofera substanta. Totusi, in vara lui 2020 am avut ce oferi clientilor si asta ne-a incantat. Ulterior majoritatea asiguratorilor au inclus riscuri asociate COVID-19, asa ca oferta s-a largit, iar in acest sezon turistic avem o paleta mai larga de optiuni", a spus el.

Reprezentantii DESTINE Broker sunt de parere ca transformarea si adaptarea asigurarilor travel a fost mai greoaie raportandu-ne la asteptarile clientilor, dar in acelasi timp, din perspectiva intermediarului in asigurari responsabil, cumva normala avand in vedere necesitatea trecerii unui interval de timp minimal pentru a putea avea date statistice legate de incidenta si impactul acestei pandemii pentru o tarifare corecta si asumarea acestor riscuri in cunostinta de cauza.

Care sunt cerintele clientilor si unde calatoresc?

Andreea PONCOS a precizat ca in ultimul an clientii au devenit mult mai atenti la produsele de calatorie achizitionate si a crescut interesul pentru storno.

Potrivit acesteia, inca de la inceputul anului s-a resimtit o mica revenire a destinatilor exotice (Maldive, Zanzibar, Republica Dominicana) pentru cei care nu au vrut sa simta frigul din Romania in lunile de iarna, insa pentru perioada de vara Europa ramane cea mai sigura alegere. "Majoritatea au ales o tara din Europa pentru concediul de vara, fiind probabil considerata o varianta mai sigura tinand cont si de relaxarile tot mai numeroase anuntate in UE", a mai spus reprezentantul SAFETY Broker.

Si oficialii DESTINE Broker au afirmat ca exista atentii (ganduri si cerinte) suplimentare din partea clientilor, iar in raportul calitate - pret, luat in considerare de catre client, s-au strecurat si criterii legate de felul in care o astfel de asigurare raspunde si ofera protectie in situatiile generate de imbolnavirea cu COVID - 19, dar si de modul in care se pot proteja si recupera cheltuielile ca urmare a anularii sau intreruperii calatoriilor. "Deruland un proces normal de informare pentru clientii nostri s-a putut observa o tratare cu mai mare responsabilitate a acestor servicii, ca masura de siguranta pentru buna desfasurare a vacantelor, dar categoric situatia pandemica s-a comportat ca un aditiv, atentia crescand vizibil", au adaugat ei.

Conform acestora, chiar daca rezultatele pe primele trei luni ale anului aratau o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, in al doilea trimestru trendul s-a inversat si chiar a explodat. "In ceea ce priveste intermedirile pe aceasta clasa de asigurari (clasa 18), DESTINE Broker a inregistrat o triplare a incasarilor in T2 2021 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea putem spune ca isi mentine trendul si pentru prima treime a lunii iulie, iar aceste rezultate sunt generate ca urmare a aplicarii masurilor de relaxare in contextul pandemiei de catre tarile vizate ca destinatii turistice, ca urmare a derularii procesului de vaccinare a populatiei si in acelasi timp dublate de dorinta oamenilor de a se bucura, din nou, de vacantele in strainatate.

Urmarind intermedierile noastre si locatiile catre care se indreapta turistii, aici avand si informatiile provenite de la colegii nostri din Destine Holidays - brokerul de turism din cadrul Destine Holding, putem spune ca topul tarilor vizitate este: Egipt, Turcia, Grecia, fiind urmate de Spania si tarile exotice (Maldive, Zanzibar), ultimele doua destinatii mai des solicitate in primul trimestru al anului", au mentionat reprezentantii DESTINE Broker.

Dan CRISTESCU a remarcat ca acum clientii sunt mai atenti la clauzele de acoperire a infectiei cu virusul COVID-19 si doresc, de asemenea, si acoperirea riscurilor in cazul infectarii cu noul coronavirus, fapt care i-ar putea impiedica sa plece in calatorie. "Sunt si solicitari legate de riscuri ce tin de politicile sanitare ale tarilor vizitate sau ale Romaniei, dar, din pacate, acestea nu pot fi preluate de asiguratori. Avem insa o atentie clar sporita a clientilor la detaliile unei asigurari de calatorie, la detaliile legate asigurarile storno (de anulare a calatoriei). As putea spune chiar ca asigurarile storno au inceput sa fie mai larg cunoscute ca urmare a pandemiei", a completat oficialul GLOBASIG Broker.

"Odata cu cresterea ratei de vaccinare a populatiei s-a creat libertatea de miscare si mai ales aceea de a calatori, nu numai la noi in tara, cat si in afara Romaniei. Vanzarile produselor de asigurare de calatorie au crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa nu au egalat valorile din vara lui 2019, semn ca turismul mai are de recuperat. Legat de destinatii, in acest moment, majoritatea sunt catre tarile care au deschidere la mare si preponderent vreme frumoasa pe parcursul anului", a explicat Dan CRISTESCU.

Adrian TESLOVAN a precizat ca, daca in perioada pre-pandemica distributia asigurarilor de calatorie si storno era promovata sustinut prin metode specifice de catre entitatile autorizate, inclusiv prin agentiile de turism, in prezent distributia acestor produse de asigurare este ceruta in mod expres de catre turisti.

"Suntem in situatia in care asigurarile de calatorie si storno mai mult se " cumpara", decat se "vand"! Ceva similar cu distributia asigurarilor auto obligatorii de RCA. Pandemia a crescut gradul de constientizare al asiguratilor la modul general, iar in zona asigurarilor de calatorie, practic, in prezent, nu exista solicitare de asigurare fara a avea si aceasta acoperire inclusa (COVID 19)", a adaugat oficialul FDA.

"Ca urmare a incertitudinii privind efectuarea unei calatorii in strainatate, a modificarii permanente a conditiilor de calatorie spre diferite destinatii, ca urmare a dinamicii cazurilor de contaminare, diferite de la o tara la alta, versus dorinta in crestere de a calatorii, de a pleca in vacanta in strainatate, a determinat o crestere spectaculoasa a numarului de asigurari de calatorie cu componenta storno si cu acoperirea riscului de imbolnavire cu COVID 19, comparativ cu perioada anterioara pandemiei", a mai spus Adrian TESLOVAN. Potrivit lui, cele mai frecvente calatorii in scop turistic, inca de la inceputul anului curent, au fost de departe cele efectuate spre Egipt, apoi Grecia si Turcia, precum si spre Bulgaria.

Asigurari si pentru vacantele din tara noastra

Pe langa asigurarile de calatorie in strainatate, asiguratorii au inceput sa lanseze produse dedicate vacantelor din Romania.

Specialistul GLOBASIG Broker a aratat ca o mare parte din asiguratori au introdus acoperirea virusului COVID-19 pentru politele de calatorie a observat o deschidere din ce in ce mai mare a acestora si pentru asigurarea calatoriilor in tara. "In opinia noastra, prin acest lucru putem incuraja si turismul autohton, prin care se creaza implicit sprijin pentru companiile din domeniul HoReCa. Ce pot spune, din pacate, este ca numarul companiilor care ofera polite travel pentru calatorii interne este inca foarte mic", a adaugat el.

Andreea PONCOS spune ca in acest moment sunt 14 asiguratori care acopera riscul de COVID 19 (unii dintre ei doar pe travel sau unii doar pe storno), insa exista si solutii complete la 9 dintre companii. In ceea ce priveste calatoriile in Romania, exista deja o solutie pentru asistenta medicala (asigurare de calatorie), insa si o varianta de storno pentru serviciile, evenimentele sau activitatile autohtone achizitionate.

Si reprezentantii DESTINE Broker precizeaza ca majoritatea companiilor care au incurajat aceasta linie de business s-au adaptat si au inclus riscurile derivate din infectia cu acest virus fara ca primele de asigurare sa creasca simtitor. "Daca e sa ne referim la politele travel pentru calatoriile interne, noi, cei de la DESTINE Broker de Asigurare - Reasigurare, am gandit, de ceva timp, un produs special in parteneriat cu un asigurator important din piata asigurarilor de sanatate din Romania, care sa vina in intampinarea clientilor pe perioada in care desfasoara calatorii in scop turistic sau de business pe teritoriul Romaniei. In baza acestui serviciu, asiguratorul pune la dispozitia clientilor asigurati intreaga retea de clinici medicale partenere respectiv call-center-ul prin intermediul caruia sa poata oferi suport pentru situatiile de urgenta (derivate din accident sau imbolnavire) pe perioada calatoriilor".

Adrian TESLOVAN a remarcat ca, chiar daca este mai putin cunoscuta sau mai bine zis, mai putin folosita, asigurarea de calatorie, inclusiv asigurarea de anulare a calatoriei (storno) pentru calatorii in tara, exista disponibile cel putin 4 societati de asigurare cu oferte diferite de asigurare, toate incluzand si acoperirea riscului de imbolnavire cu COVID19.

Asiguratorii locali ofera diferite pachete in ceea ce priveste asigurarile travel, in functie de cerintele si nevoile clientilor, dar si de tara in care acestia calatoresc. Aceste polite sunt foarte usor de accesat, inclusiv online, astfel ca puteti apela la un broker pentru a stabili impreuna cu el ce polita vi se potriveste cel mai bine, dar si la agentii companiilor de asigurari.

Indiferent de frecventa calatoriilor, o asigurare poate reduce riscul pierderilor financiare, in cazul in care lucrurile nu merg conform planului. Spre exemplu, in 2020, chiar si in contextul pandemiei de COVID-19, companiile de asigurare Membre UNSAR au platit despagubiri de peste 24,5 milioane lei, din care 22,6 milioane lei pentru cheltuieli medicale, iar restul pentru acoperirea unor riscuri precum anularea calatoriei (storno), problemele cu bagajele, raspunderea civila, pierderea documentelor, intreruperea calatoriei etc.