1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
EUROINS Romania – faliment ...

EUROINS Romania – faliment definitiv! Cum si pana cand se pot solicita despagubiri

Falimentul societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. este definitiv prin decizia instantei. Astfel, termenul limita de depunere a cererilor de plata la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) va fi 13 mai 2025.

”Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a luat act de hotararea instantei, prin care decizia de deschidere a procedurii de faliment, in cazul Societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A, a ramas definitiva, la data de 11 februarie 2025”, a transmis FGA.

Ramanerea definitiva a deciziei de deschidere a procedurii falimentului procedurii de faliment isi produce efectele atat in cadrul procedurii de faliment a societatii de asigurare cat si cu privire la desfasurarea activitatii Fondului de garantare a asiguratilor. Astfel, a inceput sa curga termenul limita pana la care creditorii de asigurari ai Societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. pot depune cereri de plata, la Fondul de garantare a asiguratilor. 

Potrivit Art. 14 din Legea nr. 213/2015 actualizata, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in faliment poate formula o cerere motivata in acest sens, adresata Fondului de garantare a asiguratilor, dar nu mai tarziu de 90 de zile calculate fie de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior, sub sanctiunea decaderii din drepturi.

Termenul limita de depunere a cererilor de plata la Fondul de garantare a asiguratilor este 13 mai 2025. Daca dreptul de creanta se naste ulterior datei de 11 februarie 2025, termenul de 90 de zile curge de la data la care s-a nascut dreptul, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 213/2015.

Cererile de plata se pot depune:

FGA reaminteste potentialilor creditori de asigurari ai Societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. ca, potrivit legii, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari, doar catre petentii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. 

Plata despagubirilor se va face in limita a 500.000 lei pentru fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu asiguratorul aflat in faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015.

Totodata, FGA reitereaza faptul ca inregistreaza si solutioneaza cererile de plata in ordinea primirii. Creditorii de asigurare pot verifica stadiul solutionarii cererilor de plata inregistrate, online, pe site-ul FGA.

Mai multe informatii referitoare la depunerea cererilor de plata-Anexa nr. 10 precum si a cererilor de restituire prima-Anexa nr 9, pot fi gasite pe site-ul FGA.

Si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca a luat act de hotararea Curtii de Apel București, care a respins astazi, 11 februarie 2025, apelul formulat de EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A. impotriva Hotararii nr. 2920/9.06.2023, pronuntata de Tribunalul București in dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societati. Decizia instantei este definitiva.

Consiliul ASF a decis, in data de 17 martie 2023, sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A., constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat la acea data promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment a companiei. 

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii EUROINS Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activitatii asiguratorului și adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.

ASF a constatat ca la data de 30.06.2022 societatea nu detine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situatie care se mentine și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri in cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizatiei a fost luata in conditiile in care situatia EUROINS Romania nu face fiabila aplicarea unei proceduri de rezolutie, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiara.

EUROINS a fost una dintre cele mai mari companii din asigurari, cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA. In martie 2023, EUROINS detinea circa 27% din piata RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de polite RCA EUROINS erau in vigoare.

EUROINS a fost al patrulea mare faliment RCA care a avut loc in mai putin de 10 ani in asigurari, dupa ASTRA, CARPATICA si CITY Insurance.