1asig.ro
1asig.ro

EUROINS Bulgaria achizitioneaza subsidiarele asiguratorului ERGO din Romania, Cehia si Belarus

5 min. / 1.540 cuvinte
ERGO International AG si EUROINS Insurance Group au anuntat, joi - 7 martie a.c., ca au semnat un acord de achizitie in ceea ce priveste patru susbsidiare de asigurari generale si de viata din Romania, Cehia si Belarus. Tranzactia este supusa aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare, se precizeaza in comunicatele transmise de cele doua grupuri.

PROMO


Partile au convenit sa nu furnizeze detalii privind pretul de vanzare.

Cei doi parteneri confirma astfel informatiile deja aparute in presa romaneasca referitoare la tranzactie.

Prin aceasta tranzactie, grupul german ERGO isi ajusteaza portofoliul international, conform strategiei, in timp ce grupul de asigurari EUROINS din Bulgaria preia patru noi companii in cadrul extinderii sale in Europa Centrala si de Est.

"Grupul EUROINS Insurance din Bulgaria (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din regiunea CEE/SEE/CIS, detinut de EUROHOLD Bulgaria, a convenit sa preia patru companii de asigurari din trei tari europene - Romania, Cehia si Belarus. Toate companiile ce vor fi achizitionate sunt subsidiare ale asiguratorului german ERGO, unul dintre marile grupuri de asigurari din Europa, parte a concernului MUNICH Re, unul dintre cei mai mari reasiguratori din lume", se precizeaza in comunicatul EIG.

Noile achizitii - cifre si fapte

EIG va achizitiona companiile subsidiare ale ERGO din Romania si Cehia - asigurari de viata, respectiv generale - precum si compania de asigurari generale din Belarus. Cele doua parti au semnat deja acordurile de achizitie si tranzactia va fi finalizata dupa obtinerea aprobarilor din partea autoritatile de reglementare.

In baza termenilor acordului, EIG va achizitiona toate actiunile detinute de ERGO in aceste companii, inclusiv contractele de munca ale angajatiilor, portofoliul de clienti si sistemele IT.

Venitul din prime al celor patru companii preluate de la ERGO de catre EIG a insumat 72 de milioane de euro (prime brute subscrise) in 2017.

Cu mai putin de un an in urma, EIG a achizitionat tot de la ERGO compania de asigurari de calatorie ERV Ucraina. Partile au convenit asupra cooperarii incluzand transferul de know-how si posibilitatea de a oferi produse co-branded.

Dupa finalizarea acestei tranzactii, EIG va detine operatiuni in unsprezece tari europene, inclusiv propriile subsidiare din sapte dintre acestea: Bulgaria, Romania, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Cehia si Belarus.

"Achizitia subsidiarelor ERGO din Romania, Cehia si Belarus se potriveste perfect cu strategia noastra de a ne extinde pe piata din Europa centrala si de Est (CEE) si Comunitatea Statelor Independente (CIS), care au un potential urias de crestere, si in acelasi timp ne diversifica portofoliul de produse. La randul sau, EIG va aduce in noile sale subsidiare cele mai bune practici dobandite in operatiunile din cadrul propriei sale retele si le va oferi noilor sai clienti o gama larga de produse de asigurare de incredere, care vor contribui la dezvoltarea pe mai departe a pietelor locale", a declarat Jeroen van LEEUWEN, Chief Operating Officer al EIG.

"Cu aceasta achizitie consolidam de asemenea parteneriatul cu ERGO care ne ofera oportunitatea nu numai de a achizitiona portofoliile unui lider de industrie, ci si de a beneficia de cunostintele si experienta de valoare", a adaugat el.

La randul sau, Alexander ANKEL, Chief Operating Officer, ERGO International AG, a declarat: "Suntem incantati ca am gasit in EIG un cumparator potrivit pentru toate cele patru subsidiare ERGO din regiunea CEE. Acordul reprezinta un important pas inainte care contribuie la optimizarea operatiunilor noastre internationale, pe care am definit-o ca obiectiv strategic in 2016".

Istoricul de achizitii si fuziuni al EIG

In ultimii ani, EIG a achizitionat direct sau prin subsidiarele sale: subsidiarele din Bulgaria si Ucraina ale grupului german TALANX care operau sub brandul HDI; business-ul de asigurare din Bulgaria al companiei olandeze ACHMEA care opera sub brandul Interamerican (inclusiv pentru asigurarile de viata); operatiunile din Romania si Bulgaria ale grupului australian QBE, portofoliul de asigurari generale de la ATE Insurance Romania, subsidiara PIRAEUS Bank; IC Group - unul dintre cei mai mari asiguratori din Georgia; ERV Ukraine - compania de asigurari de calatorie din Ucraina detinuta de ERGO, parte a concernului MUNICH Re, unul dintre cei mai mari reasiguratori din lume; un pachet semnificativ din compania rusa de asigurari RSO Euroins.

Legat de strategia de dezvoltare de a deveni unul dintre grupurile de asigurari de frunte din regiunea CEE/SEE/CIS, EIG a anuntat ca va ramane concentrat pe extinderea prezentei in aceasta regiune prin achizitii si crestere organica, in paralel cu diversificarea portfoliului sau de produse si canale de distributie, respectiv mentinerea unui nivel ridicat de lichiditate si capital.

EUROINS Insurance Group (EIG) AD are sediul central in Bulgaria, opereaza in noua tari europene si detine subsidiare de asigurari in Bulgaria, Romania, Macedonia de Nord, Ucraina si Georgia. EIG opereaza de asemenea in Grecia si Rusia, si detine o companie de asigurari de nisa in Spania si Italia. In prezent, grupul de asigurari are peste 2,5 milioane de clienti si peste 3.000 de angajati. In 2017, agentia internationala de rating financiar a acordat EUROINS Romania, cea mai mare companie din cadrul EIG, ratingul de asigurator de nivel "BB-" cu perspectiva stabila.

EIG este o subsidiara a EUROHOLD Bulgaria, grup independent de top care opereaza in regiunea CEE/SEE/CIS, listat la bursele din Sofia si Varsovia. Eurohold Bulgaria activeaza in operatiuni de asigurari, leasing, vanzari auto, management de active si investitii.

1.911 accesari