1asig.ro
1asig.ro
EUROHOLD, proprietarul EUROINS, a ...

EUROHOLD, proprietarul EUROINS, a finalizat tranzactia de preluare a activelor CEZ Bulgaria pentru 335 milioane de euro

5 min. / 1.540 cuvinte
Grupul EUROHOLD, proprietarul EUROINS Romania, a finalizat achizitionarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane de euro. Pana la sfarsitul anului 2021, atat activele totale, cat si veniturile participatiei combinate asigurare-energie vor depasi 1,5 miliarde de euro, potrivit grupului.

PROMO


Noile active vor fi detinute in totalitate de Eastern European Electric Company (EEEC). Pana in acest moment, aceasta este cea mai mare tranzactie din acest an, din regiunea Europei de Sud-Est.

Ca rezultat al tranzactiei, proprietarul EUROINS Romania a preluat 67% din participatia la cel mai mare distribuitor de energie electrica din Bulgaria - CEZ Distribution Bulgaria (cota de piata de 40%) si cel mai mare furnizor de energie electrica - CEZ Electro Bulgaria, precum si 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrica - CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achizitionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrica pe baza de biomasa Bara Group si CEZ Bulgaria, care coordoneaza si administreaza toate unitatile CEZ Group din Bulgaria.

Pana la sfarsitul anului 2021 si la finalizarea consolidarii, se preconizeaza ca atat activele totale, cat si veniturile participatiei combinate asigurare-energie vor depasi 1,5 miliarde EUR, in timp ce profitul operational combinat (EBITDA) se estimeaza ca va ajunge la aproximativ 120 milioane EUR pe an.

Conform strategiei sale de dezvoltare, pana in 2025, EUROHOLD se asteapta sa genereze un venit combinat de aproape 2 miliarde de euro anual si un profit operational combinat (EBITDA) de aproape 200 de milioane de euro pe an. Se estimeaza ca activele totale ale grupului consolidat vor depasi 1,8 miliarde EUR pana la sfarsitul anului 2025.

Prin achizitionarea si integrarea activelor grupului CEZ si in combinatie cu celelalte segmente ale holdingului, EUROHOLD va deservi peste 7 milioane de clienti si va angaja peste 6.000 de persoane in 11 tari din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (CESEE), precum si din fosta Uniune Sovietica (FSU). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au mai mult de 3.000 de angajati si furnizeaza servicii catre aproape 3 milioane de clienti din cea mai populata parte a tarii, inclusiv capitala Sofia. Inainte de intelegere, EUROHOLD avea putin peste 3.000 de angajati si deservea aproximativ 4 milioane de clienti in 11 state, in principal prin intermediul grupului sau de asigurari EUROINS Insurance Group (EIG).

"Aceasta achizitie reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea EUROHOLD si a economiei bulgare. Tranzactia a asigurat un flux de peste 500 de milioane de euro in economia bulgara, daca estimam valoarea totala a tranzactiei, inclusiv viitoarea oferta obligatorie de licitatie pentru actionarii minoritari si programul de investitii pentru dezvoltarea infrastructurii CEZ in Bulgaria. In plus, achizitia va oferi clientilor si investitorilor nostri o mai mare stabilitate si predictibilitate in fiecare aspect si va genera sinergii potentiale si oportunitati favorabile. Dupa integrarea cu succes a filialelor Grupului CEZ, EUROHOLD isi propune sa sprijine actualul si viitorul program de investitii al CEZ din Bulgaria, concentrandu-se pe serviciul pentru clienti, actualizarea si intretinerea retelei, inovatiile, tehnologiile si digitalizarea, precum si energia regenerabila si eficienta energetica. EUROHOLD isi va concentra dezvoltarea viitoare in doua sectoare principale - asigurarile si energia. Obiectivul nostru este transformarea Eastern European Electric Company (EEEC) intr-unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de utilitati din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est", a declarat Assen CHRISTOV, Presedintele Consiliului de Supraveghere al EUROHOLD.

EUROHOLD a finantat achizitia filialelor CEZ din Bulgaria printr-o combinatie de capitaluri proprii, stranse printr-o majorare de capital, si o oferta publica de noi actiuni la Bursa de Valori Bulgara (BSE), precum si un pachet de finantare complex.

La inceputul acestei luni, EUROHOLD a strans peste 80,5 milioane EUR in fonduri proprii pe Bursa de Valori Bulgara printr-o noua emisiune de actiuni, sustinuta de investitori internationali si locali, care au subscris si au platit aproximativ 63 de milioane de actiuni noi.

EUROHOLD Bulgaria este un grup de afaceri independent, lider in regiunea CEE / SEE / CSI si cel mai mare holding din Bulgaria. Acesta opereaza in domeniul asigurarilor, leasingului, vanzarilor de masini, gestionarea de active si servicii de investitii. EUROHOLD este listat la Bursa de Valori din Sofia si Varsovia. EUROHOLD detine EUROINS Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari independente din regiunea CEE / SEE / CSI, care opereaza in 11 tari si detine filiale in Bulgaria, Romania, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia si Belarus. EIG opereaza si in Grecia si Polonia si are operatiuni de asigurare de nisa in Spania si Italia. In prezent, grupul de asigurari are mai mult de 4 milioane de clienti si peste 3000 de angajati.


1.442 accesari