1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA si BCE fac apel la cresterea gradului de asigurare impotriva catastrofelor climatice

Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Banca Centrala Europeana (BCE) au publicat astazi un document comun privind modul in care se pot asigura mai bine gospodariile si business-urile din Uniunea Europeana impotriva catastrofelor naturale legate de schimbarile climatice, cum ar fi inundatiile sau incendiile de vegetatie. Setul de norme prezentate in document au ca scop cresterea gradului de asigurare impotriva catastrofelor climatice, creand in acelasi timp stimulente pentru adaptarea la riscurile climatice si reducerea acestora.

"Trebuie sa crestem gradul de utilizare a asigurarilor impotriva catastrofelor climatice pentru a limita impactul din ce in ce mai mare al dezastrelor naturale asupra economiei si a sistemului financiar", a declarat vicepresedintele BCE, Luis de Guindos. "Cu toate acestea, pentru a reduce in primul rand pierderile, trebuie sa ne asiguram ca o tranzitie ecologica rapida si fara probleme este completata de masuri eficiente de adaptare la schimbarile climatice."

Presedintele EIOPA, Petra Hielkema, a adaugat: "Asigurarile joaca un rol major in protejarea business-urilor si a oamenilor impotriva distrugerilor cauzate de schimbarile climatice, furnizand rapid fondurile necesare pentru reconstructie. Pentru a ne proteja in mod eficient societatea, trebuie sa abordam deficitul tot mai mare de protectie prin asigurare, propunand si gasind solutii adecvate."

In prezent, doar aproximativ un sfert din totalul pierderilor cauzate de catastrofe climatice in Uniunea Europeana sunt asigurate. In unele tari, cifra este sub 5%. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca multi oameni subestimeaza costurile pagubelor. De asemenea, unii se feresc sa se asigure, preferand sa se bazeze pe sprijinul guvernamental. Pe masura ce dezastrele naturale devin tot mai frecvente si mai grave, se asteapta o crestere a costurilor de asigurare. Este posibil ca unii asiguratori sa reduca acoperirea riscurilor sau sa inceteze complet furnizarea anumitor tipuri de asigurari impotriva catastrofelor, ceea ce ar mari si mai mult decalajul de asigurare.

Documentul in discutie face parte din programul de finantare durabila a EIOPA si din activitatea sa de imbunatatire a intelegerii generale a riscurilor legate de clima. Acesta urmareste sa stimuleze dezbaterea cu privire la modul in care se poate aborda problema deficitului de protectie. EIOPA si BCE vor colecta feedback-ul cu privire la normele propuse si, de asemenea, le vor discuta in cadrul unui workshop cu autoritatile de reglementare, factorii de decizie politica, asiguratorii si cadrele universitare la 22 mai 2023.

PROMO