1asig.ro
1asig.ro

EIOPA saluta propunerile Comisiei Europene pentru Solvency II in ceea ce priveste sustenabilitatea

5 min. / 1.540 cuvinte

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) saluta propunerile Solvency II ale Comisiei Europene de a acorda mandate pentru EIOPA pentru actiuni suplimentare in domeniul finantarii durabile. EIOPA e convinsa ca aceste propuneri ar contribui in mod pozitiv la tranzitia catre o economie mai sustenabila si ca asiguratorii, in calitatea lor de investitori si manageri de risc, pot facilita aceastra tranzitie.

EIOPA saluta, in special, cele doua mandate propuse de catre Comisia Europeana cu privire la riscurile de sustenabilitate. Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale considera ca e important sa se analizeze tratamentul prudential al expunerilor legate de active / activitati asociate in mod substantial cu obiective de mediu sau sociale. Mai mult, o revizuire periodica a domeniului de aplicare si a calibrarii parametrilor formulei standard referitoare la riscul de catastrofa naturala reprezinta un pas important spre un cadru mai sustenabil.

De asemenea, EIOPA este multumita de includerea scenariilor privind schimbarile climatice in evaluarea riscurilor proprii si a solvabilitatii (ORSA - Own Risk and Solvency Assessment), care reflecta opinia EIOPA de la inceputul anului 2021. EIOPA considera ca este esential sa se promoveze o gestionare prospectiva a riscurilor fizice si de tranzitie legate de schimbarile climatice, pentru a asigura solvabilitatea si viabilitatea pe termen lung a sectorului.

Propunerile Comisiei Europene sunt accesibile AICI. Pe de alta parte, avizul EIOPA privind supravegherea utilizarii scenariilor de risc legate de schimbarile climatice in cadrul ORSA, din aprilie 2021, este disponibil AICI.

691 accesari