1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA reactioneaza la opiniile stakeholderilor cu privire la tehnologia blockchain in domeniul asigurarilor

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a publicat o declaratie de reactie privind tehnologia blockchain si contractele inteligente in asigurari. Documentul ofera un rezumat la nivel inalt al raspunsurilor primite de la partile interesate in timpul unei consultari publice pe aceasta tema, dar si reactiile EIOPA la acestea.

Dupa ce a analizat raspunsurile, EIOPA constata ca asiguratorii vad un potential in tehnologia blockchain si exploreaza posibile cazuri de utilizare in intregul lant valoric al asigurarilor, pentru a rationaliza activitatea si pentru a servi mai bine clientii.

Implementarea tehnologiei in sectorul european al asigurarilor, inclusiv in ceea ce priveste activele criptografice, se afla inca intr-un stadiu incipient. Cele mai multe cazuri de utilizare citate de catre partile interesate sunt inca la scara mica, in timp ce alte proiecte se afla in stadiul de dovada de concept (PoC - proof-of-concept).

Pe de o parte, respondentii sunt, in mare masura, de acord cu oportunitatile si riscurile prezentate in documentul de discutie al EIOPA, mentionand beneficiile potentiale ale blockchain in ceea ce priveste accelerarea tranzactiilor si a gestionarii cererilor de despagubire, reducerea costurilor operationale si imbunatatirea trasabilitatii. Pe de alta parte, acestia impartasesc opinia conform careia riscurile in domeniul cibernetic si IT operational includ formarea inadecvata a personalului, problemele de securitate a criptarii, precum si riscurile care decurg din codificarea incorecta. De asemenea, partile interesate s-au referit la preocuparile legate de sustenabilitate, avand in vedere consumul ridicat de energie al unor solutii blockchain.

Totodata, partile interesate au fost de acord cu faptul ca exista un potential de utilizare a blockchain in cadrul proceselor de supraveghere si reglementare si au subliniat ca eforturile ar trebui sa se concentreze pe reducerea costurilor si a sarcinilor procedurale - atat pentru industrie, cat si pentru autoritatile de supraveghere.

Ca pasi urmatori, EIOPA va reflecta in continuare asupra barierelor si provocarilor evidentiate in cadrul consultarii si va continua sa evalueze utilizarea blockchain in procesele de supraveghere si reglementare, dupa caz. Este extrem de important sa se mentina un dialog deschis cu toate partile interesate.

Detalii, AICI.