1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA a lansat un test de stres climatic pentru sectorul european al pensiilor ocupationale

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a lansat primul sau test de stres climatic pentru a obtine informatii cu privire la efectele riscurilor de mediu asupra sectorului european al pensiilor ocupationale. Sustenabilitatea si gestionarea riscurilor de mediu au devenit elemente esentiale pentru investitorii pe termen lung si, mai ales, pentru institutiile europene de pensii ocupationale (IORPs).

Testul de rezistenta pentru IORPs, lansat de EIOPA, analizeaza rezistenta institutiilor europene de pensii ocupationale la un scenariu privind schimbarile climatice, care a fost elaborat impreuna cu Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (the European Systemic Risk Board) si Banca Centrala Europeana (the European Central Bank). Acesta reflecta o tranzitie brusca si dezordonata catre neutralitatea climatica din cauza intarzierii actiunilor politice, care are ca rezultat o crestere brusca a preturilor carbonului. Aceasta crestere brusca a pretului carbonului declanseaza efecte de risc de tranzitie pentru intreaga economie.

Testul de stres lansat de EIOPA se concentreaza pe impactul asupra investitiilor IORPs, dar abordeaza si efectele asupra situatiei financiare a IORPs, inclusiv asupra finantarii de catre intreprinderile promotoare. Prin urmare, scenariul privind schimbarile climatice se aplica bilantului - atat evaluarilor nationale, cat si bilantului comun. Scenariul stabileste socuri specifice fiecarui sector care ofera o perspectiva asupra portofoliilor de investitii IORPs, reflectand deprecierea corespunzatoare a investitiilor, defalcate pe cele mai relevante sectoare si activitati comerciale.

Exercitiul include, totodata, doua chestionare specifice, unul pentru a solicita informatii in urma analizei ESG din cadrul testului de rezistenta al IORPs din anul 2019, iar altul pentru a permite o analiza care sa identifice si sa inteleaga efectele potentiale ale inflatiei asupra veniturilor din pensii ale membrilor si ale beneficiarilor, concentrandu-se pe masura in care caracteristicile sistemului si cadrele nationale prevad masuri de atenuare sau adaptari pentru a se proteja impotriva inflatiei.

Institutiile europene de pensii ocupationale participante sunt invitate la evenimentul de lansare organizat de EIOPA - joi, 7 aprilie -, si pot utiliza un proces de intrebari si raspunsuri dedicat de EIOPA, contactand autoritatile lor nationale competente.

EIOPA preconizeaza ca rezultatele acestui test de stres vor fi publicate in decembrie 2022.

Detalii, AICI.