1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA: Tabloul de bord al riscurilor arata ca sectorul asigurarilor rezista, chiar daca riscurile macro si cyber abunda

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a publicat luni, 2 mai, tabloul de bord al riscurilor pe baza datelor Solvency II, din T4 2021. Rezultatele arata ca expunerile asiguratorilor la riscurile macro reprezinta, in prezent, principala preocupare pentru sectorul asigurarilor. Riscurile macro raman la un nivel ridicat, impreuna cu riscurile cibernetice si de digitalizare, in timp ce celelalte categorii de risc, cum ar fi riscurile de asigurare, precum si cele de rentabilitate si solvabilitate, raman la niveluri medii.

In ceea ce priveste riscurile macroeconomice, previziunile de crestere a PIB-ului la nivel global au scazut, in vreme ce previziunile privind inflatia pentru principalele zone geografice indica o tendinta de crestere, reflectand invazia rusa in curs de desfasurare in Ucraina si cresterile ulterioare ale preturilor la energie. Riscurile de credit nu s-au modificat semnificativ si raman relativ moderate, chiar daca spread-urile CDS pentru obligatiunile negarantate financiar si pentru obligatiunile corporative nefinanciare au crescut, in primul trimestru al anului 2022. Investitia mediana in obligatiuni si imprumuturi nu s-a modificat in ultimul trimestru al anului 2021. Riscurile de piata, in general, nu au crescut in comparatie cu evaluarea anterioara, in pofida impactului semnificativ al invaziei Rusiei in Ucraina. Volatilitatea pe piata obligatiunilor si pe piata actiunilor a crescut in primul trimestru din 2022, reflectand incertitudinile legate de situatia geopolitica.

Riscurile de rentabilitate si solvabilitate se mentin la niveluri medii. Pozitia de solvabilitate a grupurilor s-a imbunatatit, in timp ce rata SCR pentru intreprinderile individuale de viata si non-viata a scazut usor. Rentabilitatea excesului de active fata de pasive si rentabilitatea activelor au scazut, dar raman peste nivelurile din 2020.

Riscurile de interconectare si dezechilibru raman la un nivel mediu, expunerea grupurilor de asigurare la asigurari inregistrand o scadere. Investitiile medii in alte institutii financiare au crescut. Riscurile legate de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) se situeaza la un nivel mediu. Cresterea mediana a investitiilor asiguratorilor in obligatiuni verzi a crescut usor. Cresterea anuala a valorii obligatiunilor verzi in circulatie a fost, de asemenea, volatila si a crescut in ultimul trimestru. Rata pierderilor din catastrofe a scazut usor fata de trimestrul precedent.

Riscurile cibernetice si de digitalizare au crescut la un nivel ridicat. Importanta acestor riscuri pentru asigurari, evaluate de autoritatile de supraveghere, a crescut, avand in vedere reaparitia problemelor de securitate cibernetica si preocuparile legate de un conflict geopolitic hibrid. Sentimentul negativ privind riscurile cibernetice indica o ingrijorare in crestere in primul trimestru al anului 2022. Frecventa incidentelor cibernetice cu impact asupra tuturor sectoarelor de activitate, masurata pe baza datelor disponibile public, a crescut semnificativ fata de acelasi trimestru al anului trecut.

Detalii, AICI.

Modificari pentru ca documentul cu informatii cheie PRIIPs sa fie mai usor de utilizat

In alta ordine de idei, autoritatile europene de supraveghere (EBA, EIOPA si ESMA - ESAs) au publicat, luni, 2 mai, avizul tehnic adresat Comisiei Europene cu privire la revizuirea Regulamentului PRIIPs. Consultanta va servi drept contributie la elaborarea strategiei Comisiei privind investitiile retail.

Tinand cont de detaliile furnizate de Comisia Europeana in ianuarie 2021 cu privire la abordarea pe care intentioneaza sa o adopte in cadrul acestei revizuiri a Regulamentului PRIIPs, autoritatile europene de supraveghere recomanda modificari semnificative ale Regulamentului PRIIPs si incurajeaza Comisia sa aiba in vedere o revizuire ampla a cadrului PRIIPs, precum si sa efectueze teste adecvate pentru consumatori inainte de a formula propuneri de modificare. Modificarile recomandate au ca scop imbunatatirea prezentarii informatiilor furnizate consumatorilor si facilitarea compararii diferitelor produse.

Recomandarea abordeaza toate aspectele solicitate de Comisie, inclusiv modul in care se poate adapta mai bine documentul cu informatii cheie la era digitala si daca este oportuna pentru extinderea domeniului de aplicare a regulamentului la alte produse financiare. In plus, aceasta prezinta recomandarile ESAs cu privire la o serie de alte aspecte in care analiza a aratat ca sunt necesare schimbari pentru a obtine rezultate optime pentru investitorii de retail. In special, ESAs sunt de parere ca documentul KID s-ar dovedi mai util pentru investitorii de retail daca ar fi prezentat intr-un format mult mai simplu si mai usor de utilizat.

In detaliu, autoritatile europene de supraveghere recomanda:

  • valorificarea oportunitatilor oferite de publicarea digitala a informatiilor, de exemplu prin permiterea prezentarii informatiilor intr-un format "stratificat";
  • sa nu se extinda domeniul de aplicare la produse financiare suplimentare in aceasta etapa, ci sa se precizeze in continuare domeniul de aplicare existent;
  • permiterea unor abordari diferite pentru diferite tipuri de produse, in cazul in care acest lucru este necesar pentru a asigura intelegerea adecvata de catre investitorii de retail;
  • acordarea unei mai mari flexibilitati in ceea ce priveste informatiile furnizate in sectiunea din KID privind performanta, inclusiv indicarea performantelor anterioare;
  • modificarea normelor privind produsele de asigurare cu optiuni multiple pentru a facilita mai bine compararea intre diferite investitii;
  • introducerea unei noi sectiuni in KID pentru a pune in evidenta obiectivele durabile.

"Documentul cu informatii cheie (KID) PRIIPs a adus o mai mare transparenta si a consolidat protectia investitorilor de retail. Cu toate acestea, experientele in materie de supraveghere au aratat ca sunt necesare imbunatatiri pentru a se asigura ca informatiile furnizate sunt atractive pentru consumatori, precum si pentru a tine pasul cu evolutii precum digitalizarea si cunostintele rezultate din cercetarea comportamentala. Aceasta este o ocazie de a reflecta asupra abordarii privind KID si credem ca avizul ESAs poate fi un pas important catre o revizuire substantiala a normelor PRIIPs", spune Petra HIELKEMA - Chair, EIOPA.

Detalii, AICI.