1asig.ro
1asig.ro

EIOPA: Masuri de imbunatatire a capacitatii de asigurare a riscului de intrerupere a afacerii, pe fondul pandemiilor

5 min. / 1.540 cuvinte
EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, un punct de vedere cu privire la masurile de imbunatatire a capacitatii de asigurare  a riscului de intrerupere a afacerii, pe fondul pandemiilor.

PROMO

Astfel, EIOPA analizeaza optiuni legate de masurile de prevenire pentru a reduce pierderile, transferul de risc pe pietele de capital si solutiile multi-pericol pentru risc sistemic. De asemenea, abordeaza si provocarile generale legate de modelare si factorii declansatori de despagubiri in contextul pandemiilor.

EIOPA subliniaza ca un element cheie al solutiilor partajate de rezilienta e prevenirea. Prin promovarea masurilor de prevenire, asiguratorii pot imbunatati capacitatea societatii de a reduce pierderile. Optimizarea claritatii domeniului de acoperire si integrarea masurilor de prevenire in stabilirea preturilor bazate pe risc pentru acoperirea prin asigurare pot contribui la indicarea costului real si la crearea de stimulente pentru comportamentul preventiv. Prevenirea poate fi sustinuta de masuri de reglementare si de initiative public-private in ceea ce priveste partajarea datelor. Alinierea masurilor public-private pentru prevenirea riscurilor poate ajuta la reducerea pericolului moral si la imbunatatirea asigurabilitatii riscului.

Tototdata, pentru a imbunatati capacitatea societatii de a suporta riscul de intrerupere a afacerii dincolo de mecanismele traditionale de asigurare, pietele de capital pot fi un strat suplimentar de transfer si diversificare a riscurilor. Proiectarea unor instrumente noi si de succes pentru pietele de capital pentru finantarea riscului de intrerupere a afacerii intr-o criza pandemica reprezinta multiple provocari si necesita certitudine juridica, predictibilitate si rapiditate in plata despagubirilor. Este nevoie de progrese in ceea ce priveste modelarea si tarifarea riscului de pandemie si, acolo unde este posibil, de o stimulare a prevenirii riscurilor prin declansatori relevanti ai cererilor de despagubire.

Nu in ultimul rand, arata EIOPA, solutiile multi-pericol pot oferi oportunitati pentru abordarea riscului sistemic al evenimentelor "viitoare". In timp ce schemele specifice pandemiilor sunt discutate astazi, ar trebui luata in considerare optiunea de a introduce pool-uri multi-pericol orientate spre viitor. Acest lucru ar putea sprijini dezvoltarea unor masuri comune de prevenire, dar si abordarea costului de oportunitate al solutiilor individuale de pericol.

EIOPA invita toate partile interesate sa isi prezinte punctele de vedere in acest sens pana in data de 31 martie 2021.

943 accesari