1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA: Autoritatile europene de supraveghere solicita imbunatatiri in descrierile produselor destinate investitorilor de retail

Autoritatile europene de supraveghere (ESAs - EBA, EIOPA si ESMA) au emis o declaratie comuna de supraveghere cu privire la sectiunea "Ce este acest produs?" din documentul cu informatii cheie (KID - Key Information Document) pentru produsele de investitii de retail si de asigurare (PRIIPs - packaged retail and insurance-based investment products).

Asteptarile formulate in declaratia de supraveghere au ca scop imbunatatirea calitatii descrierilor furnizate de producatorii de PRIIPs si, astfel, contribuie la o mai buna protectie a investitorilor de retail.

Autoritatile europene de supraveghere au identificat o serie de practici deficitare in ceea ce priveste modul in care producatorii de PRIIPs descriu produsele din aceasta sectiune. Majoritatea problemelor se refera la o lipsa generala de claritate a textului, ceea ce face dificila intelegerea de catre investitorii de retail a caracteristicilor esentiale ale produselor.

Declaratia de supraveghere ofera o prezentare generala a acestor probleme si stabileste asteptarile autoritatilor in fiecare domeniu, pentru a se asigura ca informatiile sunt prezentate investitorilor de retail intr-un mod adecvat, clar si accesibil.

Printre principalele aspecte identificate, se numara:

  • utilizarea unor categorii prea largi si generale atunci cand se specifica tipul de produs;
  • practici deficitare in ceea ce priveste claritatea generala a limbajului si a prezentarii textului, inclusiv ca urmare a automatizarii pentru crearea unor astfel de texte;
  • informatii insuficiente privind nivelurile de protectie a capitalului si pierderile potentiale pentru investitor;
  • descrierea imprecisa a caracteristicilor de reziliere anticipata;
  • lipsa de claritate in ceea ce priveste natura si calendarul platilor de cupoane;
  • informatii limitate cu privire la natura specifica a activelor suport la care sunt expusi investitorii;
  • descrierea insuficienta a oricaror factori de indatorare si a riscurilor legate de acestia;
  • descrieri nediferentiate si abstracte pentru "investitorul de retail vizat".

Detalii, AICI.