1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Doua cutremure recente in China si Japonia au declansat despagubiri in cadrul asigurarilor parametrice

Doua cutremure care au avut loc, recent, in Asia au declansat plati in cadrul asigurarilor parametrice, iar acest lucru demonstreaza din nou protectia pe care o poate oferi un declansator parametric care e bine structurat, informeaza Artemis. Potrivit sursei citate, acoperirile prin asigurare parametrica erau oferite de companii de reasigurare recunoscute la nivel global.

Cea mai recenta aparitie a unui produs parametric declansat si achitat a avut loc in provincia Yunnan, din sud-vestul Chinei. Provincia fost zguduita de un sir de cutremure in perioada 21-22 mai, dar un seism cu magnitudinea 6,4, care a afectat prefectura Dali, a reprezentat evenimentul care a declansat despagubire prin asigurare parametrica, subliniaza Artemis.

Yunnan a fost una dintre regiunile pilot din China in care s-a dezvoltat un sistem de asigurare impotriva catastrofelor si, potrivit sursei citate, prima asigurare parametrica impotriva riscului de cutremur a fost contractata de catre guvernul provincial din Yunnan in 2015, aceasta asigurare fiind reinnoita constant dupa acel moment.

Seismul cu magnitudinea 6,4 a activat declansatorul parametric si a generat o despagubire prin asigurare in valoare de 40 milioane RMB (aproximativ 6,3 milioane USD). Alaturi de aceasta despagubire, au existat si plati in cadrul unui sistem de asigurare a proprietatilor agricole din prefectura Dali, care, pana acum, a achitat, in baza unui indice parametric, peste 7 milioane USD.

Artemis subliniaza ca, in momentul de fata, nu e clar daca politica guvernului provincial Yunnan sustine schema de proprietate agricola cu capacitate de reasigurare, dar este incurajator sa vedem declansatori parametrici care ofera beneficii atat la nivel guvernamental, cat si individual.

Cealalta despagubire parametrica aparute recent este un exemplu impartasit de Swiss Re, care a explicat, pentru Artemis, ca unul dintre clientii sai din industria manufacturiera din Japonia a primit, dupa un seism care a avut loc un februarie 2021, o despagubire activata de asigurarea parametrica impotriva riscului de cutremur.

Cutremurul cu magnitudinea 7, explica Artemis, a lovit regiunea Fukushima in data de 13 februarie 2021 si a fost perceput drept avand potentialul de a provoca pierderi de peste 1 miliard USD pentru industria de re/asigurari. Recent, sursa citata mentiona ca, pana in aprilie, despagubirile achitate de asiguratorii niponi in acest caz se apropiau de 900 milioane USD.

Swiss Re a explicat ca obiectivul clientului era acela de a-si completa asigurarea traditionala impotriva cutremurelor si de a-si acoperi cheltuielile deductibile, beneficiind de despagubirea rapida a unei solutii parametrice si de flexibilitatea modului in care pot fi utilizate fondurile. Solutia parametrica i-a oferit clientului o plata dinamica, conceputa astfel incat sa creasca in functie de intensitatea seismului.

Potrivit sursei citate, clientul Swiss Re s-a confruntat, dupa cutremurul din februarie, cu daune fizice, dar si cu intreruperea afacerii. Cutremurul a declansat polita de asigurare parametrica, iar clientul s-a calificat pentru o plata partiala, care a fost achitata la trei zile dupa confirmarea intensitatii seismului.

Un reprezentant al clientului Swiss Re a explicat, pentru Artemis: "Asigurarea parametrica oferite de catre Swiss Re Corporate Solutions ne-a dat o perspectiva diferita asupra acoperirii prin asigurare a riscului de cutremur, avand in vedere flexibilitatea pe care o ofera. Usurinta si viteza cu care a fost achitata aceasta despagubire, la doar trei zile dupa confirmarea intensitatii seismului, ne-a permis sa reluam operatiunile comerciale rapid. Intr-adevar, asigurarea parametrica si-a demonstrat valoarea."

La randul sau, un reprezentant Aon a declarat, pentru Artemis: "Asigurarea parametrica a fost o solutie inovatoare, pe care clientul nostru a considerat-o atractiva, deoarece le oferea posibilitatea de a completa asigurarea traditionala impotriva cutremurelor. Din modul in care a fost structurata asigurarea si viteza cu care a fost achitata despagubirea, reiese ca asigurarea parametrica i-a oferit clientului agilitatea de care avea nevoie atunci cand a avut loc seismul. In calitate de broker, ne-a demonstrat care sunt beneficiile asigurarii parametrice."

Nu in ultimul rand, Artemis subliniaza ca, pe masura ce tehnologia de declansare parametrica evolueaza, utilitatea acoperirii parametrice va fi demonstrata in continuare si, astfel, vor fi raportate mult mai multe evenimente acoperite, in conditiile in care se va extinde utilizarea acestei solutii de asigurare.