1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Doua banci pentru Pilonul II

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat, marti, 12 iunie a.c., primele doua banci depozitare pentru fondurile de pensii administrate privat pe Pilonul II (obligatorii).
Acestea sunt Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale.
Potrivit legii privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), pot fi depozitari ai activelor fondurilor de pensii administrate privat institutiile de credit din Romania, autorizate de Banca Nationala a Romaniei in conformitate cu legislatia aplicabila institutiilor de credit, precum si institutiile de credit autorizate de catre autoritatile similare din statele apartinand Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, avizate de catre CSSPP.
Pentru a obtine avizarea ca depozitar, aceste institutii de credit trebuie sa indeplineasca, cumulativ, unele conditii. Astfel, personalul implicat in efectuarea operatiunilor de depozitare a activelor fondurilor de pensii trebuie sa dispuna de capacitati profesionale adecvate activitatii desfasurate, iar institutia de credit sa dispuna de echipamente si dotari tehnice necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de depozitare.
Totodata, trebuie sa desfasoare activitate de custodie a instrumentelor financiare tranzactionate pe o piata reglementata, sa detina capitaluri proprii mai mari de 100 mil. EUR si sa dispuna de proceduri prin care sa asigure pastrarea in conditii de siguranta a tuturor activelor fondurilor de pensii. De asemenea, mai este nevoie de un control permanent din punct de vedere al respectarii legalitatii asupra operatiunilor dispuse de administratorul care actioneaza in numele unui fond de pensii.
Activele fondurilor de pensii trebuie evidentiate in conturi separate pentru fiecare fond, diferite de cele ale administratorului si ale depozitarului.
Depozitarul este obligat sa pastreze confidentialitatea informatiilor, respectiv a documentelor primite din partea administratorului in procesul de evaluare a legalitatii operatiunilor efectuate de catre acesta in contul fondului de pensii administrat.
Depozitarul nu poate sa invoce clauza de confidentialitate in cazul controalelor efectuate de CSSPP sau de Banca Nationala a Romaniei si trebuie sa informeze in scris CSSPP despre orice acte sau fapte suspecte de a reprezenta o incalcare a prevederilor legale in vigoare.