1asig.ro
1asig.ro
Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR, ...

Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR, un nou mandat in Colegiul de Coordonare al SAL-Fin

5 min. / 1.540 cuvinte
Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nebancar (SAL-Fin) si-a stabilit conducerea pentru urmatorii cinci ani, mandatul noilor membri ai Colegiului de Coordonare urmand sa expire in aprilie 2026.

PROMO


In urma alegerilor, desfasurate la finele saptamanii trecute in cadrul Grupului consultativ de dialog permanent in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare nebancare (GCDPPC), Presedintele UNSICAR, Dorel DUTA (foto), a obtinut numarul de voturi necesar pentru un nou mandat si va fi reprezentantul pietei financiare nebancare in Colegiul de Coordonare al SAL-Fin.

"Votul colegilor mei ma onoreaza, le multumesc pentru increderea acordata si ii asigur ca activitatea mea se va concentra pe consolidarea activitatii SAL-Fin. Voi fi in continuare o punte de comunicare si echilibru intre consumatori si principalii actori din piata financiara nebancara", a declarat Dorel DUTA.

Noul mandat va intra in vigoare dupa ce va fi validat de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Infiintata in baza OG nr. 38/2015 si Regulamentului ASF nr. 48/2016, SAL-Fin are misiunea de a organiza solutionarea extrajudiciara a disputelor financiare nebancare, interne sau transfrontaliere, in materie de consum.

Conciliatorii din domeniul financiar nebancar cu experienta in mediere, negociere sau arbitraj pot propune sau impune o varianta de solutionare a litigiului in mod echilibrat, impartial, intr-un termen rezonabil si fara costuri pentru consumatori.

SAL-Fin informeaza partile cu privire la derularea si consecintele alegerii uneia dintre procedurile de solutionare. Consumatorul este cel care decide derularea procedurii aleasa, iar SAL-Fin va informa comerciantul cu privire la constituirea si rezolvarea cererii.

Coordonarea activitatii SAL-Fin este asigurata de Colegiul de Coordonare, format din cinci membri, numiti prin decizie a Consiliului ASF, respectiv doi reprezentanti ai ASF, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), un reprezentant al asociatiilor de protectie a consumatorului si unul al pietei financiare nebancare.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), organizatie infiintata in anul 2000, reprezinta 80 de companii - de brokeraj de asigurare, de regularizare daune si de pregatire profesionala.

Cota membrilor UNSICAR totalizeaza peste 60% din piata de brokeraj de asigurare.

Uniunea reprezinta interesele colective ale membrilor sai si colaboreaza cu institutiile publice pe aspecte care privesc piata de brokeraj de asigurare si consumatorul de produse de asigurare.

UNSICAR este membru cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d'Assurances et de Reassurances), organizatie internationala infiintata in 1937 care reuneste asociatiile profesionale nationale ale intermediarilor in asigurari, precum si a POI (Partners of Intermediaries).

1.131 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO