1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Dorel DUTA: Piata de brokeraj a ...

Dorel DUTA: Piata de brokeraj a suferit o transformare profunda si rapida in pandemie

Piata de brokeraj din Romania a suferit o transformare profunda si rapida in urma impactului pandemiei COVID-19, considera Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

"Ne-am adaptat destul de repede, faptul ca brokerii detin o cota atat de mare din piata, se datoreaza pe de-o parte faptului ca sunt companii antreprenoriale, companii mai mici care se misca mult mai repede, se adapteaza mult mai repede, dar o data cu cresterea gradului de interpretare si cu cresterea ponderii in piata si companiile din domeniul brokerajului in asigurari si asta cred ca este o provocare pentru noi, adaptarea proceselor operationale, moduri de guvernanta, pentru ca deja sunt companii mari", a afirmat Dorel DUTA cu prilejul Conferintei Brokerilor de Asigurare din cadrul FIAR 2022.

Acesta a mai spus ca nu se asteapta ca numarul de brokeri sa scada in acest an.

La sfarsitul anului 2021, in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara, se regasesc inregistrate un numar de 273 de companii de brokeraj, din care: 267 societati active, 4 societati cu activitatea suspendata la cerere si 2 societati cu activitatea interzisa temporar.

Companiile de brokeraj au inregistrat, in 2021, intermedieri in valoare de 9,91 miliarde de lei, in crestere cu circa 26% fata de anul anterior, potrivit raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Vezi aici clasamentele jucatorilor pe clase de asigurari!

In anul 2021, companiile de brokeraj au intermediat/distribuit 69,60% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori, mentinand trendul anual crescator, atat pe segmentul asigurarilor generale cat si pe cel al asigurarilor de viata. Pe asigurari generale gradul de intermediere este de 82,2%, iar pe asigurari de viata este de 13,46%.