1asig.ro
1asig.ro

Documente privind vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, piratate in urma unui atac cyber

5 min. / 1.540 cuvinte
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA - the European Medicines Agency) sustine ca a fost afectata de un atac cibernetic, in urma caruia au fost accesate documente referitoare la un vaccin anti-COVID-19, noteaza BBC. BioNTech, care lucreaza impreuna cu Pfizer la conceperea unui astfel de vaccin, a declarat ca datele sale au fost accesate in timpul atacului care a vizat Agentia Europeana a Medicamentului.

PROMO


EMA nu a furnizat detalii cu privire la natura incidentului cibernetic, punctand, intr-o scurta declaratie pe site-ul oficial, ca a fost lansata o ancheta in acest sens. In momentul de fata, EMA lucreaza la aprobarea a doua vaccinuri impotriva COVID-19, aprobare care e de asteptat sa fie finalizata in cateva saptamani. BioNTech sustine ca nu se asteapta ca atacul cibernetic sa aiba impact asupra termenului respectiv.

Pe de alta parte, BioNTech a declarat, pe site-ul companiei, ca a fost informata ca documentele sale au fost accesate in timpul atacului. "Am fost informati... ca Agentia a fost subiectul unui atac cibernetic si ca unele documente referitoare la solicitarea de reglementare pentru BNT162b2, candidatul Pfizer si BioNTech ca vaccin anti-COVID-19, care a fost stocat pe un server EMA, a fost accesat in mod ilegal. EMA ne-a asigurat ca atacul cibernetic nu va avea impact asupra calendarului pentru revizuirea vaccinului."

BioNTech noteaza ca a facut publice detaliile incidentului cibernetic "avand in vedere consideratiile critice de sanatate publica si importanta transparentei". Totodata, compania a mai aratat ca nu are informatii cu privire la compromiterea datelor personale ale participantiilor la studiile pentru vaccinul anti-COVID-19.

EMA, care autorizeaza utilizarea medicamentelor in Uniunea Europeana, incearca sa decida, sustine BBC, daca vaccinul realizat de Pfizer si BioNTech, care a inceput sa fie testat in Marea Britanie, si un alt vaccin produs de Moderna sunt sigure pentru utilizarea in tarile din Uniunea Europeana.

Potrivit sursei citate, nu este clar, in momentul de fata, daca, in urma atacului cibernetic, au fost accesate si documentele Moderna. Incidentul cibernetic a avut loc miercuri, 9 decembrie, cu o zi inainte ca EMA sa ofere, in Parlamentul European, o actualizare cu privire la progresele inregistrate in evaluarea vaccinului.

Nu in ultimul rand, BBC mai puncteaza ca, potrivit Centrului National de Securitate Cibernetica din Marea Britanie (UK National Cyber Security Centre), nu exista indicii ca atacul cibernetic va afecta desfasurarea vaccinarii in Marea Britanie. "Lucram alaturi de parteneri internationali pentru a intelege impactul acestui incident care afecteaza autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeana, dar, in prezent, nu exista dovezi care sa sugereze ca autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a fost afectata."

Associated Press subliniaza ca acesta nu e primul caz in care o entitate implicata in vaccinul anti-COVID-19 este vizata de infractori cibernetici. AP arata ca, luna trecuta, Microsoft a declarat ca a detectat mai multe tentative ale unor hackeri din Rusia si Coreea de Nord de a fura date valoroase in ceea ce priveste vaccinarea anti-COVID-19 de la companii farmaceutice de top si cercetatori.

La vremea respectiva, Microsoft sublinia ca cele mai multe dintre tintele hackerilor - situate in Canada, Franta, India, Coreea de Sud si SUA -, erau "direct implicate in cercetarea vaccinurilor si tratamentelor pentru COVID-19". Tot AP mai arata ca, la inceputul acestei luni, Marene ALLISON - Chief Information Officer, Johnson&Johnson -, declara ca, desi este increzatoare ca marile companii farmaceutice, cum e si cea pe care o reprezinta, au aparari solide impotriva hackerilor, este posibil ca unele parti terte implicate in acest proces sa nu aiba.

Potrivit Reuters, EMA a declarat ca va finaliza revizuirea vaccinurilor anti-COVID-19 pana in data de 29 decembrie. Un bilant realizat de Reuters arata ca virusul respirator, care a aparut in China, la sfarsitul anului trecut, a infectat peste 68 de milioane de oameni din intreaga lume. Peste 1,5 milioane au murit.

2.444 accesari