1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Directiva privind creditul de consum: Dreptul de a fi uitat pentru persoanele cu antecedente ar fi daunator pentru consumatori

Insurance Europe prezinta un raport in care se prezinta punctele cheie cu privire la revizuirea in curs a Directivei privind creditul de consum (CCD) si arata ca introducerea dreptului de a fi uitat pentru persoanele cu un diagnostic anterior de anumite boli transmisibile si netransmisibile, inclusiv cancerul, ar avea un impact negativ semnificativ asupra consumatorilor si asiguratorilor.

Acest lucru survine in urma amendamentelor Parlamentului European la propunerea legislativa CCD, care ar impune statelor membre sa intocmeasca o lista de boli transmisibile si netransmisibile pentru a introduce un drept de a fi uitat de 10 ani pentru adulti (cinci ani daca diagnosticul a fost stabilit inainte de varsta de 18 ani). Aceasta ar insemna ca acestia nu ar fi obligati sa divulge unui asigurator un diagnostic anterior al oricarei boli de pe lista respectiva.

In cazul in care acest lucru ar fi adoptat in CCD final, asiguratorii prevad:

  • Acces redus la asigurare pentru toti consumatorii - Un drept de a fi uitat poate avea un impact negativ asupra tarifelor. Prin urmare, exista riscul ca primele sa creasca si/sau sa se diminueze acoperirea pentru toti consumatorii din cauza incertitudinii legate de riscurile potential mai mari pentru asiguratori.
  • Risc sporit de prejudiciere a consumatorilor - Riscurile sunt deosebit de ridicate din cauza intentiei Parlamentului European de a aplica un drept de a fi uitat la o lista larga de boli transmisibile si netransmisibile, in loc sa se limiteze la cancer. Lipsa oricarei limitari a dreptului de a fi uitat la produse de asigurare specifice, de exemplu, doar la asigurarea de viata, inseamna ca ar putea exista consecinte neprevazute pentru anumite grupuri de consumatori si/sau tipuri de produse de asigurare.
  • Disparitia unor produse - Pe termen lung, unele produse ar putea deveni neviabile din punct de vedere comercial sau neatractive pentru consumatori, creand riscul de subasigurare in cazul unor segmente mai vulnerabile ale populatiei.
  • Incertitudine pentru consumatori - Includerea mai multor boli va necesita o terminologie medicala complexa pentru definirea fiecareia dintre ele. Acest lucru ar putea face extrem de dificil pentru clienti sa stie daca ar trebui sa declare un diagnostic anterior. Acest lucru ar putea duce la o incertitudine semnificativa in ceea ce priveste cererile de despagubire, deoarece nedeclararea unor fapte importante ar putea duce la anularea acoperirii.
  • Sistem opac - Bolile in cauza ar fi incluse pe o lista nationala pe baza opiniilor expertilor, mai degraba decat pe baza unor date stiintifice, statistice si medicale care pot arata in mod obiectiv riscul producerii evenimentului asigurat si, prin urmare, viabilitatea adaugarii unei boli pe lista.
  • Mai putina certitudine cu privire la capacitatea asiguratorilor de a plati viitoarele despagubiri - Fara informatii despre riscurile asigurate, asiguratorilor le va fi dificil sa isi indeplineasca obligatiile si sa constituie rezerve adecvate pentru a plati viitoarele despagubiri, deoarece nu vor avea informatii complete cu privire la posibilele despagubiri viitoare.

Pentru a evita consecintele negative neprevazute pentru consumatori, punerea in aplicare a dreptului de a fi uitat la nivelul UE ar trebui sa se faca prin intermediul unui cod de conduita flexibil. Acesta ar trebui sa fie agreat de toate partile interesate, sa puna in centrul sau datele stiintifice, medicale si statistice si sa poata fi adaptat fara probleme la evolutiile stiintifice. Prin urmare, Insurance Europe recomanda sa nu se adopte un mecanism rigid incorporat in legislatia UE, care sa fie greu de adaptat.

De asemenea, Insurance Europe saluta cu fermitate asigurarea data recent de comisarul european Mairead McGuinness ca, in timpul elaborarii codului de conduita al UE privind accesul echitabil al supravietuitorilor de cancer la serviciile financiare, Comisia Europeana va aduna mai multe dovezi si va incuraja dialogul intre autoritatile nationale, pacienti si sectorul financiar.