1asig.ro
1asig.ro

Din perspectiva BNR inflatia de baza se va mentine in jurul valorii de 3,5%

5 min. / 1.540 cuvinte
"La finalul orizontului de prognoza comparand 5% rata anuala efectiva in luna iulie cu estimarea de 5,6% rata anuala in decembrie, intelegem ca partea cea mai consistenta a cresterii preturilor este in spate, s-a produs deja", afirma Leonardo BADEA, Viceguvernatorul BNR.

Conform acestuia, analizand structura inflatiei, respectiv contributia preturilor din cadrul fiecarei categorii principale de bunuri si servicii la evolutia indicelui agregat al preturilor de consum, observam ca in prezent o parte importanta a preturilor din economie nu este influentata deloc sau este doar foarte putin afectata de conduita politicii monetara a bancii centrale. Se remarca in aceasta privinta in special preturile administrate si cele care au fost pana foarte recent incluse in aceasta categorie iar ulterior au trecut printr-un proces de liberalizare. In stransa legatura cu aceasta caracteristica, se evidentiaza caracterul probabil predominant tranzitoriu al amplificarii recente a inflatiei, pentru ca circa jumatate din cresterea recenta a indicelui preturilor de consum s-a facut pe seama saltului preturilor la energie in urma liberalizarii acestora.

"Componenta asupra careia instrumentele bancii centrale actioneaza cu succes dar evident cu o intarziere data de specificul mecanismului de transmisie a politicii monetare este CORE2 ajustat. Estimam ca dinamica acesteia se va incadra in culoarul tintei de inflatie la finalul orizontului de prognoza. Asadar vedem o crestere anuala a inflatiei CORE2 ajustat de pana la 3,5% in acest an si anul viitor", spune Leonardo BADEA.

El a precizat ca, din perspectiva conduitei politicii monetare, in conditiile de incertitudine foarte ridicata cu privire la efectele si durata socului pandemic initial, a fost necesara o reactie prompta dar totodata prudenta si graduala. De asemenea, complexitatea implicatiilor evolutiei pandemice a reclamat utilizarea cat mai larga a instrumentarului de masuri. Prin aceasta vreau sa subliniez ca dobanda de politica monetara este un instrument important dar nu este singurul din arsenalul nostru. Asadar, atunci cand vorbim de o intarire graduala a politicii monetare, nu este neaparat vorba de cresterea dobanzii de referinta.

"Totodata, in contextul in care economiile si sistemele financiare sunt puternic interconectate iar informatiile si fluxurile de capital circula cu rapiditate, nu putem face abstractiile de conditiile existente pe pietele internationale si de conduita politicii monetare a principalelor banci centrale din economiile dezvoltate si in special de abordarea Bancii Centrale Europene", a declarat oficialul BNR.

"Trebuie sa evitam riscul de a restrange conditiile monetare prea devreme si a provoca astfel o franare timpurie a recuperarii economice, inclusiv in contextul in care este de asteptat ca si politica fiscala sa-si reduca in viitor caracterul stimulativ ca urmare a necesitatii de consolidare si diminuare a deficitului bugetar. Dincolo de obiectivul nostru principal de a mentine stabilitatea preturilor, cel mai important lucru la care trebuie sa fim atenti este sa nu impingem economia inapoi in declin. Din contra, trebuie sa ne straduim sa mentinem conditiile pentru o recuperare durabila", a adaugat el.

4.157 accesari