1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Din martie, proprietarii cu masini ...

Din martie, proprietarii cu masini mai vechi de 15 ani vor putea beneficia de 3000 lei pentru casarea acestora, fara obligatia achizitionarii unui autoturism nou

Parcul auto din Romania este unul imbatranit, aspect care contribuie la cresterea riscului de pe sosele. In acest context, programul "Rabla local" vine in intampinarea posesorilor de masini vechi.

Prin intermediul acestui program, a anuntat Tanczos BARNA - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, pot fi casate masini mai vechi de 15 ani fara obligatia achizitionarii uneia noi.

"Rabla local" va incepe in luna martie a acestui an, conform declaratiilor ministrului Mediului, iar numarul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritoriala va fi stabilit in functie de populatie, in total fiind alocate 240 milioane de lei. Programul a fost discutat de ministru in cadrul unei intalniri avute cu primari din judetul Bistrita-Nasaud, noteaza economedia.ro.

Conform declaratiilor lui Tanczos BARNA, programul ar urma sa contribuie la scoaterea din circulatie a circa 100.000 de autoturisme cu o vechime mai mare de 15 ani. Prima care ar urma sa fie primita de beneficiari este de 3.000 lei. Ghidul aferent proiectului urmeaza sa fie supus consultarii publice.

Parcul auto imbatranit - o problema de siguranta rutiera

Conform datelor DRPCIV - Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, din totalul de aproximativ 7,86 milioane de autoturisme inmatriculate in Romania la finalul anului 2022, nu mai putin de 2,43 milioane au o vechime mai mare de 20 de ani, iar 2,38 de milioane au o vechime cuprinsa intre 16 si 20 de ani. Circa 700.000 de autovehicule aveau o vechime cuprinsa intre 0 si 5 ani, 800.000, intre 6 si 10 ani, iar restul de aproape 1,54 de milioane, intre 11 si 15 ani.

Din pacate, cu cat un autovehicul este mai vechi, cu atat posibilitatea ca acesta sa devina un pericol pe sosele creste, mai ales in lipa unor verificari auto riguroase si a intretinerii acestuia. Unele dintre cele mai comune probleme inregistrate de masinile vechi includ frane uzate, scurgeri ale lichidului de servodirectie, suspensii uzate, probleme ale sistemului de iluminare si nu numai.

Fii #treazlavolan! - o campanie dedicata sigurantei rutiere

In contextul numarului mare de accidente rutiere din Romania, siguranta pe sosele trebuie sa reprezinte o prioritate. Campania nationala FII TREAZ LA VOLAN!, demers desfasurat de APPA cu sprijinul principalilor actori din piata de asigurari si brokeraj, are ca obiectiv, inca din 2016, cresterea gradului de educatie rutiera si a sigurantei pe sosele si, implicit, scaderea numarului de accidente.

Campania FII TREAZ LA VOLAN!, prin intermediul comunitatilor sale online, este activa tot timpul anului. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instragram.com/treazlavolan .