1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Dezbaterea CONFIDEX: Dintr-o criza in alta: pandemie, razboi, inflatie. Ce urmeaza?

Impetum Group a organizat luni, 23 mai 2022, o noua dezbatere din demersul CONFIDEX, cel mai amplu studiu pro-business din Romania creat de Impetum Group si totodata vocea mediului de business.

Cele mai importante declaratii ale dezbaterii:

CRISTIAN POPA, MEMBRU IN CA AL BNR:

Inflatia se hraneste cu inflatie. Daca o scapi de sub control, vei avea o recesiune si mai mare

"Banca Nationala a Romaniei a avut printre cele mai ortodoxe masuri, nu a exagerat. Daca ne uitam cat a printat Trezoreria Americii, cat a printat Banca Centrala Europeana, cate titluri de stat au cumparat bancile centrale in lume, Romania a cumparat, spre exemplu, de zece ori mai putin ca procent din PIB decat Polonia. Dobanzile: Romania nu a mers la dobanzi zero sau negative", a spus Cristian Popa.

In opinia sa, inflatia e "o boala, o taxa parsiva".

"In lupta cu aceasta boala, pot fi si efecte secundare ale cresterii dobanzilor. In Romania, noi speram sa gasim acea cale de mijloc. Insa tinta este sa starpesti boala. Inflatia se hraneste cu inflatie. Daca o scapi de sub control, vei avea o recesiune si mai mare. Ai de ales intre ceva rau si ceva relativ mai putin rau", a declarat Cristian Popa.

El spune ca inflatia a ajuns la 13,8% deoarece avem costuri mai mari cu combustibilii, cu gazele, cu transportul, la care se adauga problemele din lanturile de aprovizionare, care s-au vazut in costurile cu produsele agroalimentare.

"Aceasta rata de transmisie este rapida si puternica, este mai mare decat ne asteptam, aproape la fel de puternica cu rata de transmisie a cursului. E bine ca nu avem inflatie si din canalul cursului de schimb. Prin natura lor, bancile centrale sunt mereu la mijloc: intre importatori si exportatori, intre creditori si debitori. Chiar si cu aceasta stabilitate relativa ridicata a cursului, oamenii tot s-au panicat, s-au dus la casele de schimb si au cumparat euro cu 5,3, cu 5,9 lei. Cum ar fi fost daca mai aveam si o depreciere a cursului oficial? Ce s-ar fi intamplat? Oamenii s-au speriat, s-au dus sa cumpere combustibil, sa cumpere ulei, s-au speriat ca nu mai sunt bancnote de valuta. Bancnotele normal ca vin, le face Banca Centrala Europeana, doar ca dureaza 24-48 de ore pana vine avionul. S-au panicat chiar si asa. Problema este ca aceste panici creeaza anticipatii inflationiste, creeaza inflatie, si fac rau tuturor, de aici si apelul Guvernatorului la calm.", a adaugat Popa.

CLAUDIU NASUI, FOST MINISTRU AL ECONOMIEI:

Statul ar fi trebuit sa stranga cureaua in pandemie. Inflatia, o "betie" din care trebuie sa te trezesti

"In mod cert, factura pentru felul cum am iesit din pandemie si felul cum s-au raportat multe guverne, nu doar Romania, la iesirea aceasta din pandemie si din criza economica generate de pandemie, este platita acum. Este platita prin inflatie, pentru ca in economie, chit ca suntem America, chit ca suntem Germania, chit ca e Romania, totul se plateste. Nu exista resurse create din nimic, nu exista resurse create din neant, cineva munceste si este automat un proces de redistribuire constant intre stat si privat sau intre anumite sectoare din privat si altele", a spus Claudiu Nasui.

Acesta a declarat ca multe cheltuieli ale statului se puteau reforma in timpul pandemiei.

"Din pacate, pandemia nu s-a vazut deloc la stat si nu s-a vazut la absolut niciun nivel. Ar fi trebuit si statul sa stranga cureaua, nu sa puna toata greutatea asupra mediului privat", a adaugat Claudiu Nasui.

El a precizat ca BNR, comparative cu alte banci nationale din alte tari, a avut o politica monetara mai buna, mai sanatoasa, pentru Romania.

"Intelegem presiunile politice care sunt puse de multe ori asupra Bancii Nationale, sa acomodeze deficitul si politica fiscala, dar nu putem sa nu vedem si legatura intre cele doua institutii atunci cand explicam fenomenul inflatiei si ceea ce va veni", a adaugat Nasui.

In opinia sa, cel mai daunator efect al inflatiei este ca este ca un drog: avem impresia ca ne merge bine, ca avem bogatie, dar de fapt acea bogatie nu e creata in mod real.

"Societatea are de ales intre aceste doua lucruri, intre a pune capat acum si a spune: stop, nu o sa intram intr-un scenariu de tip stagflatie, dar asta inseamna criza - si acesta este scenariul care anticipez eu ca va urma - sau sa continuam cu aceleasi procese care au avut loc si pana acum si sa o ducem in continuare cu aceasta inflatie care va tot creste. Diferenta este ca un scenariu nu este unul care sa mearga pe termen lung. Nu o sa putem sa ducem in continuare structura aceasta a economiei inflationista inca 10-20 de ani. La un moment dat, distractia se va opri. (...) Ce ne intereseaza nu sunt zerourile la profit sau la cifra de afaceri sau pe hartie, ce ne intereseaza sunt bunurile si serviciile reale: sa fie mai multi producatori. Inflatia este o masca. Si din aceasta betie a inflatiei trebuie sa te trezesti cumva. E o betie. Stagflatia este sa continuam betia, recesiunea este mahmureala de care ai nevoie ca sa iti revii cu picioarele pe pamant", a declarat Nasui.

Acesta afirma ca Romania putea fi mai pregatita pentru criza care va veni.

"In momentul actual, as spune ca este inevitabil ca va veni aceasta recesiune la nivel global. Si e o criza la nivel global, care va fi amplificata de politicile de la noi", a spus Nasui.

ANDREI CIONCA, CEO IMPETUM GROUP:

Desi toti vad ca va creste inflatia, dar noi suntem intr-un maxim de optimism

"Vedem rezultatele din primul trimestru, care sunt foarte bune si care, probabil, astea ne induc in eroare, in momentul de fata. As tinde pe un bun simt economic sa spun ca, in general, inflatia nu afecteaza intr-o prima faza companiile. Ci ca pentru companii creste cifra de afaceri, cresc rezultatele etc. De aceea, probabil, oamenii de afaceri, in raspunsurile lor, nu sunt foarte panicati. Desi toti vad ca va creste inflatia, dar noi suntem intr-un maxim de optimism. Daca ne uitam strict la cifre, avem un trimestru I istoric, cel mai bun trimestru I din istoria multor companii, in bani, in cifra de afaceri", a spus Andrei Cionca.

El afirma ca o pondere important de manageri romani considera ca razboiul din Ucraina le va afecta business-ul.

"Acest lucru trebuie sa-l vedem insa in oglinda cu o veste extrem de imbucuratoare, anume faptul ca 53% dintre managerii romani spun ca societatile pe care le conduc sunt putin dependente sau chiar independente de resurse care vin din Ucraina si din Rusia. Avem o stare de dependenta relativ scazuta, undeva la 22%, care spun ca avem o stare de dependenta a companiilor", a afirmat Andrei Cionca.

Prioritatile managerilor romani nu s-au schimbat pe parcursul celor sase editii de CONFIDEX, acestea au ramas: cresterea vanzarilor, pastrarea locurilor de munca si a personalului si imbunatatirea relatiei cu clientii.

"Top 3 este acelasi de la inceputul pandemiei, lucru care mie imi spune ca nu avem antrenament suficient facut pentru a deveni anticipativi si pentru a fi un pic inaintea evenimentelor. Suntem, in continuare, reactivi", a declarat CEO IMPETUM GROUP.

El apreciaza ca razboiul din Ucraina a creat oportunitati.

"Avem o crestere a cererii pe piata, care este a doua oportunitate identificata, adica managerii romani se confrunta brusc cu cereri pe care nu le pot astazi satisfice", a adaugat el.

Sinteza rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022:

Potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022, publicate de Impetum Group, managerii romani sunt mult mai increzatori in viitor, desi presiunea noilor crize este resimtita de cei mai multi dintre ei. 76% considera ca vor fi afectati intr-o mare masura de razboiul din Ucraina, agricultura si industria sunt sectoarele unde a scazut starea de spirit a managerilor, insa indicele de incredere in economie este mai ridicat decat in perioada de debut a pandemiei.

Indicele CONFIDEX creste la cea mai mare valoare masurata, 47.8, fapt care indica in mod clar ca mediul de business previzioneaza o dinamica pozitiva, o crestere ponderata, dar una care sa consolideze companiile incercate de criza pandemica. Cresterea indiceluli este una generala, dar e mai mare in sectorul transporturilor (+9.7 puncte) si al serviciilor (+7.6) si mai ponderata in celelalte (de la +5.4, la +5.9) din cauza aparitiei noilor crize si a impactului razboiului din Ucraina.

Managerii estimeaza ca starea companiei lor este peste media sectorului de activitate si chiar a economiei romanesti si europene. Circa 11% dintre manageri considera ca economia nationala s-a imbunatatit in ultimul an. Insa 27% considera ca situatia propriei companii s-a imbunatatit si 19%, ca sectorul de activitate s-a imbunatatit. Circa doua treimi dintre manageri considera ca economia globala si cea europeana se vor inrautati in urmatorul an. 71% considera acelasi lucru si despre economia nationala.

Viitorul pare a fi marcat de criza materiilor prime (86%) si cea energetica (78%), ce vor creste costurile de productie si vor conduce spre o inflatie accentuata (93%). De asemenea, 40% dintre manageri considera ca PIB-ul va scadea, deci ne indreptam spre recesiune.

In perioada urmatoare sunt prioritare, in opinia managerilor, cresterea vanzarilor (49%) si retentia de personal (41%). In continuare, doua treimi dintre manageri opteaza pentru cresterea productivitatii, iar 73% ar prefera explorarea de noi piete. Domeniul servicii este mai aproape de aceasta optiune (78%), in timp ce managerii din agricultura prefera intr-o mai mare proportie sa se concentreze pe portofoliul actual de clienti (47%).