1asig.ro
1asig.ro

Dezastrele naturale din 2017: Pagube record pentru asiguratori!

5 min. / 1.540 cuvinte
Dezastrele naturale au cauzat pagube economice de 340 miliarde dolari, a doua cea mai mare valoare inregistrata vreodata, arata datele publicate de MUNICH Re in cea mai recenta editie a revistei "TOPICS Geo". Mai mult decat atat, asiguratorii au platit pagube asigurate record, in valoare de 138 miliarde de dolari.

PROMO


Printre fenomenele care au generat cele mai multe daune se numara uraganele Harvey, Irma si Maria, care au lovit Statele Unite ale Americii si regiunea Caraibe unul dupa altul in doar cateva saptamani. De altfel, conform MUNICH Re, 83% din pagubele provocate de dezastrele naturale in 2017 s-au inregistrat in America de Nord, desi doar un sfert din dezastre au avut loc in aceasta regiune.

Fenomene neobisnuite

Multe evenimente naturale din 2017 au fost neobisnuite, se arata in raport, iar unele au parut de-a dreptul paradoxale. De exemplu, iarna 2016-2017 din California de Nord a fost caracterizata de precipitatii abundente (ninsori si ploi), mai multe decat in anii anteriori, ceea ce a generat dezvoltarea excesiva a vegetatiei care, la randul sau, a devenit combustibilul perfect pentru incendiile de vegetatie inregistrate mai tarziu in acelasi an.

De asemenea, ingheturile tarzii au distrus o mare parte din recolta de fructe si de vinuri din multe regiuni ale Europei. Efectele acestor ingheturi au fost extrem de severe din cauza ca primavara a fost neobisnuit de calda, ceea ce a condus la o inflorire timpurie a pomilor fructiferi.

Chiar si seria celor trei uragane puternice - Harvey, Irma si Maria - care au lovit teritoriul Americii de Nord intr-un timp extram de scurt, de doar cateva saptamani, reprezinta un eveniment rar, chiar daca nu imposibil.

"Expertii prezic ca anumite tipuri de fenomene meteo extreme vor deveni mai frecvente in viitor ca rezultat al schimbarilor climatice. Prin urmare, 2017 ne-a aratat o parte din problemele cu care ne vom confrunta in viitor. Inca o data, mult sub jumatate din pagubele produse de dezastrele naturale au fost acoperite de solutii de transfer al riscurilor", a declarat Dr. Torsten JEWORREK Member of the MUNICH Re Board of Management & Chairman of the Reinsurance Committee.

Cifrele prezentate in raportul MUNICH Re indica, dincolo de deficitul de asigurare, si provocarile economice enorme carora trebuie sa le faca fata oamenii, companiile si institutiile publice in urma dezastrelor naturale. Avand in vedere aceste circumstante, asiguratorii sunt aproape obligati sa dezvolte noi acoperiri care sa corespunda mai bine nevoilor clientilor.

Utilizarea datelor colectate prin senzori, sateliti sau sisteme care incorporeaza elemente de inteligenta artificiala creeaza, astazi, posibilitatea de a dezvolta concepte de asigurare cu totul noi. Unul din efectele pozitive? Acordarea mai rapida a despagubirii in urma unui eveniment, care ajuta victimele sa isi revina mai repede dupa dezastru. Mai multe studii arata ca in special tarile emergente isi revin mai repede in urma unei catastrofe daca densitatea asigurarilor este mare.

AON: Industria de asigurari, capabila sa gestioneze plata daunelor

AON Benfield arata, in studiul "Weather, Climate & Catastrophe Insight—2017 Annual Report", ca industria asigurarilor este capabila sa gestioneze volumul mare de daune provocate de dezastrele naturale care au avut loc anul trecut la nivel global si, totodata, depune eforturi pentru a creste gradul de protectie in unele zone.

Estimarile AON Benfield iau in calcul 330 de evenimente catastrofice care s-au produs pe parcursul anului trecut, valoarea agregata a pierderilor economice generate de acestea fiind estimata la 353 miliarde dolari, din care 97% (344 miliarde dolari) au fost cauzate de evenimente meteorologice, precum huraganele Harvey, Irma si Maria in SUA si Caraibe, taifunul Hato din China si ciclonul Debbie din Australia.

Potrivit AON, aceste pierderi din 2017 au fost cu 93% mai mari comparativ cu media anilor 2000-2016.

In raport se mai subliniaza faptul ca pierderile asigurate au fost printre cele mai costisitoare din istorie, ajungand la 134 miliarde dolari in 2017, cu doar 3 miliarde dolari mai putin decat nivelul record atins in anul 2011, dar cu 139% mai mult fata de valoarea raportata in anul 2016 (56 miliarde dolari).Alte cifre cheie:
- Doar 36% (80 miliarde dolari) din totalul daunelor economice provocate de uraganele Harvey, Irma si Maria au fost asigurate.
- Incendiile au cauzat pierderi asigurate de 14 miliarde dolari in 2017 - cea mai mare valoare inregistrata pentru acest risc.
- Numarul de decese cauzate de dezastrele naturale a fost de aproximativ 10.000, cel mai mortal eveniment fiind o alunecare de teren din Sierra Leone, cand si-au pierdut viata peste 1.100 de oameni.
-2017 a fost al treilea cel mai cald an de cand se fac masuratorile (1.880).

Surse:
munichre.com
aon.com
2.309 accesari