
De asemenea, Executivul a decis alocarea a 500 mil. lei pentru acordarea de despagubiri in cele 34 de judete calamitate.
Suma maxima acordata va fi de 70% din valoarea cheltuielilor efectuate pana in momentul producerii fenomenului si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie.
Cu toate acestea, doar cei care si-au incheiat asigurari pentru terenurile cultivate, vor primi despagubiri de la stat.
Agricultorii care au inregistrat pagube la culturile de toamna, in urma secetei produse in cursul acestui an, vor putea primi despagubiri pentru terenurile cultivate care au fost asigurate in prealabil.
Vizitatorii 1asig.ro, cel mai accesat portal de asigurari din Romania, considera, in proportie de 73,6%, ca furtunile si seceta anuntate pentru acest an vor conduce la cresterea cererii de asigurari agricole.
In prezent, sunt agreate de catre Ministerul Agriculturii, un numar de doisprezece companii de asigurari: AGRAS, ALLIANZ-TIRIAC, ARDAF, ASIBAN, ASIROM, ASTRA-UNIQA, BCR Asigurari, CARPATICA Asig, FATA Asigurari, GENERALI Asigurari, OMNIASIG si UNITA, statul subventionand 50% din valoarea primelor platite pentru politele incheiate de agricultori cu aceste societati.