1asig.ro
1asig.ro
De ce este necesara adaptarea ...

De ce este necesara adaptarea permanenta a cursurilor de pregatire profesionala?

5 min. / 1.540 cuvinte
Pregatirea profesionala din domeniul asigurarilor a avut parte de imbunatatiri permanente in ultimii ani, noi conditii fiind impuse chiar de legislatia europeana IDD. In acelasi timp, pandemia de COVID-19 si carantina au adus noi provocari pentru industrie si modul de pregatire a intermediarilor. Despre acestea, si nu numai, au discutat Florian GABA - Managing Partner, Pro Fiduciaria -, Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA (Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor) - si Sergiu COSTACHE in cadrul celei mai recente emisiuni Ora de Risc by XPRIMM difuzate de RFI Romania.

AUDIO:Cum a fost influentata pregatirea profesionala din domeniul asigurarilor in ultimele luni de pandemie COVID-19?

"Noi ne-am pregatit in avans pentru ca ne-am dat seama ca tehnologia reprezinta viitorul si in invatare. Sigur ca nu poate inlocui training-ul de la sala si o spune un om care lucreaza de peste 15 ani pe partea de training, in mod special in zona de asigurari. Mi-am dat seama in ultimii 7-8 ani ca zona de online va fi uneori mai importanta decat cea la sala din motive diverse, inclusiv de costuri. Teoria o poti face si online, iar intalnirile la sala se pot face rar, pe aspecte practice, concrete, pe detalii legate de produse sau modul in care actioneaza potentialii clientii", a raspuns Florian GABA.

"Acum am avut oportunitatea sa dezvoltam si mai mult partea de online, motiv pentru care, ceea ce am constatat in ultimele 6 luni la cursurile noastre este ca s-au inscris foarte multi tineri. Pentru ca interesul pe asigurari a crescut si datorita insistentei brokerilor si asiguratorilor pentru a gasi oameni in zona de vanzari", a adaugat el.

Florian GABA a atras atentia ca este necesara o adaptare permanenta a cursurilor.

"Atunci cand facem cursurile avem chestionare de feedback si in functie de feedback-ul pe care il primim incercam in fiecare an sa facem cursuri noi pe pregatirea obligatorie in asa fel incat sa raspunda cerintelor cursantilor. In fiecare an venim cu ceva nou, ceea ce am facut si anul acesta - am adus cursuri cat mai scurte pentru ca am constatat ca oamenii spun ca e prea multa informatie in scurt timp. Am incercat sa spargem subiectele, sa ajungem cu fapte cat mai aproape contextul real al vietii, sa nu ramanem doar in zona de teorie", a spus oficialul Pro Fiduciaria.

In prezent sunt obligatorii 15 ore de pregatire, conform normei ASF.

Care este comportamentul tinerilor nascuti dupa 1991?

"E greu de facut o caracterizare a acestei generatii, dar majoritatea dintre tineri au mai putina rabdare, dar nu in sensul rau, ci vor ca lucrurile sa se desfasoare foarte repede. Fiind o generatie care este mult mai digitalizata, au acces la multe aplicatii si device-uri si doresc ca lucrurile sa fie simple, rapide, inclusiv orice proces de achizitie. Exista si acea economie de click-uri - nu vor sa dea multe click-uri pentru a achizitiona un produs. Prefera sa cumpere lucruri online, iar pandemia a aratat cat de necesare sunt aceste lucruri. Dincolo de asta putem vorbi si de faptul ca multi dintre ei nu se gandesc sa se stabileasca intr-un loc, vor sa fie cat mai dinamici, sa aiba posibilitatea sa se mute dintr-un loc in altul, job-ul sa le ofere o forma de flexibilitate, sa poata sa calatoreasca, sa poata lucra din diverse locuri. Este o mentalitate putin diferita fata de ceea ce se observa la generatiile anterioare", a explicat Mihaela CIRCU.

Odata adusi tinerii in asigurari, cum ii pastram / motivam?

"Noi am incercat sa facem un program, de anul acesta, pe care o sa-l punem in aplicare si in anii ce urmeaza. Programului nostru de pregatire continua pentru obtinerea de credite i-am zis "Asigurarea familiei" si am pornit de la niste teme cu studii de caz reale, de familii, cu teme de tipul: de ce cumpara lumea sigurari, de ce sa am incredere in asigurari, cum ma pot asigura ca nu voi pierde ceea ce am, cum ma asigur ca nu pierd sursa de venit, cate asigurari ar trebui sa existe intr-o familie etc. Am incercat sa facem o serie de teme pe intelesul tuturor. Acestea sunt temele pentru incepatori, pentru tinerii care fac primii pasi in zona de asigurari. Ceilalti pot alege cursuri mai avansate", a spus Florian GABA

Este diferita pregatirea profesionala pentru tinerii de pana in 35 de ani si restul cursantilor?

"Da, este diferita si vrem sa o facem si mai diferita in asa fel incat oamenii, in anii viitori, sa-si aleaga temele care acopera nevoile lor. Cei care au experienta stiu foarte clar ce nevoi au de invatare", a mai spus oficialul Pro Fiduciaria.

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Puteti asculta programele RFI pe urmatoarele frecvente: 93.5 FM (Bucuresti), 94 FM (Craiova), 91.7 FM (Cluj), 97.9 FM (Iasi), 89 FM (Sibiu), 96,9 FM (Timisoara) si 107.3 FM (Chisinau) sau online, accesand site-ul www.rfi.ro.

Inregistrarea AUDIO a emisiunii Ora de Risc poate fi ascultata si AICI.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

1.668 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO