1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
De anul viitor, mai putine masini ...

De anul viitor, mai putine masini cu volan pe partea dreapta

In Romania circula peste 110.000 de masini cu volan pe dreapta. De la inceputul anului au fost inmatriculate peste 15.000 de autoturisme cu volan pe dreapta, in usoara crestere fata de 2019. Peste 400.000 de autovehicule rulate, din import au intrat in tara in primele noua luni ale anului acesta, conform statisticilor publicate de Politia Romana.

Potrivit directorului general al Registrului Auto Roman, de la 1 ianuarie 2021, daca perioada de tranzitie pentru iesirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va fi prelungita, R.A.R. nu va mai elibera Carti de Identitate la inscrierea in circulatie pentru acest gen de masini. Vor fi considerate din afara UE. In schimb, pentru autovehiculele aduse din Irlanda nu vor fi restrictii, conform unui protocol semnat pe patru ani cu Uniunea Europeana.

Pentru masinile cu volan pe dreapta deja inscrise in circulatie nu exista in acest moment prevedere legislativa care sa oblige la mutarea volanului pe partea stanga, noteaza Politia Romana.

Pentru politisti masura este de bun augur. Statisticile aratau ca 24 din cele 25 de accidente rutiere, produse in prima jumatate a acestui an, in care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreapta, vina a apartinut conducatorilor acestora. De cele mai multe ori, accidentele sunt produse pe fondul unei depasiri neregulamentare. Acest tip de autovehicule asigura o vizibilitate redusa in cazul depasirilor, soferii fiind nevoiti sa patrunda mai mult pe contrasens comparativ cu autovehiculele cu volanul pe partea stanga.

Sursa foto: Politia Romana