1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Daunele globale provocate de ransomware vor atinge, pana in 2031, pragul de 265 miliarde USD/an

Pana in 2031, ransomware - cel mai rapid tip de criminalitate cyber -, va afecta un business, un utilizator sau un dispozitiv la fiecare 2 secunde, subliniaza Cybersecurity Ventures. In 2017, compania estima ca, in anul respectiv, daunele ransomware la nivel global vor fi de 5 miliarde USD, de 15 ori mai mari decat in 2015 (325 milioane USD). Pentru 2018, daunele erau estimate la 8 miliarde USD, pentru 2019 - 11,5 miliarde USD, iar pentru anul in curs - 20 miliarde USD, de 57 de ori mai mari decat in 2015.

In ciuda succesului recent al autoritatilor de a opri mai multe grupari specializate in astfel de infractiuni, ransomware, acest tip special de malware, s-a dovedit a fi o hidra, arata Cybersecurity Ventures - daca tai un cap, apar mai multe in locul sau. Mai mult, toate indiciile arata ca urmatorul deceniu va fi cel putin la fel de problematic in acest sens. Realizarea unei imagini a ransomware-ului pentru urmatorul deceniu implica extrapolarea unor cifre disponibile in prezent, analizand impactul infractorilor tot mai priceputi in ransomware, dar si cu asteptarea ca, inainte de a se imbunatati - daca acest lucru se va realiza vreodata -, lucrurile se vor inrautati.

In aceste conditii, Cybersecurity Ventures estimeaza ca, pana in 2031, ransomware va presupune pierderi anuale de 265 miliarde USD, cu un nou atac ransomware la fiecare 2 secunde, pe masura ce infractorii ransomware isi rafineaza progresiv capacitatile de a folosi acest tip de malware. Potrivit sursei citate, aceasta imagine are la baza o crestere cu 30% a daunelor, y-o-y, in urmatorii 10 ani.

Prevalenta dispozitivelor IoT (Internet of Things) a deschis noi cai de atac pentru infractorii ransomware, care isi pot adapta cu usurinta atacurile la anumiti senzori industriali, monitoare de asistenta medicala, dispozitive de dozare sau masini autonome. Chiar si dronele in sine, care devin rapid nucleul noilor retele de distributie aeriana, sunt susceptibile de a fi vizate de atacuri ransomware, cu posibilitatea ca, daca rascumpararea nu este achitata, dronele sa fie doborate de infractorii cyber.

Pe masura ce initiativele de tipul smart-city (oras inteligent) sunt tot mai comune si, cel mai probabil, vor fi omniprezente pana in 2031, aproape fiecare dispozitiv din jurul nostru ar putea deveni susceptibil de a fi compromis: ganditi-va doar ca infractorii ransomware ar putea solicita plata unei rascumparari pentru a nu ataca indicatoarele cheie de siguranta rutiera sau iluminatul public si veti avea o idee despre riscurile cu care s-ar confrunta, in fiecare zi, managerii de securitate ai oraselor, arata Cybersecurity Ventures.

Desi laudabile si necesare, eforturile de combatere a ransomware-ului vor continua sa fie o provocare in urmatorul deceniu. Instrumentele automate de scanare ofera o anumita asistenta, dar o mare parte din detectarea vulnerabilitatilor actuale necesita in contunuare ingeniozitate umana. In timp ce infractorii vor continua sa modifice structurile si metodologiile ransomware, e probabil ca, in urmatorul deceniu, acest tip de malware sa isi asume un rol complet nou, ca arma cibernetica utilizata intr-un climat geopolitic in continua schimbare, avertizeaza sursa citata.

"Ransomware e cel mai rapid tip de criminalitate cibernetica dintr-un motiv anume - in mintea hackerilor, este schema proverbiala de imbogatire rapida", explica Steve MORGAN - Founder, Cybersecurity Ventures & Editor-in-chief, Cybercrime Magazine.

Costurile de rascumparare, afirma Cybersecurity Ventures, includ platile de rascumparare, distrugerea sau pierderea datelor, perioadele de nefunctionare, pierderea productivitatii, intreruperea post-atac a cursului normal de business, investigatiile ulterioare, afectarea datelor si a sistemelor, daune la nivel de reputatie si instruirea angajatilor pentru raspuns direct la atacurile ransomware.

"Speram ca predictiile noastre sa nu se adevereasca. Pentru ca acest lucru sa se intample, consumatorii si organizatiile vor trebui sa nu mai plateasca rascumparari - ceea ce, din pacate, e mai usor de spus decat de facut. De asemenea, trebuie sa existe un grad masiv de educatie a angajatilor - in toate companiile de la nivel global, indiferent de dimensiune. Este posibil chiar sa asistam si la o presiune pentru a interzice criptomonedele, daca societatea crede ca acestea fac mai mult rau decat bine", sustine Steve MORGAN - Founder, Cybersecurity Ventures & Editor-in-chief, Cybercrime Magazine.

Raportul Cybersecurity Ventures este disponibil AICI.