1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Dan ARMEANU, ASF: Romania, aleasa in Comitetul Executiv al Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private

Tara noastra, prin intermediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), reprezentata de catre Dan ARMEANU - Vicepresedinte al Sectorului Sistemului de Pensii Private, a fost realeasa pentru un mandat de doi ani (2019-2021), in pozitia de membru al Comitetului Executiv al Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor Sistemelor de Pensii Private (IOPS).

In prezent, IOPS este cea mai reprezentativa organizatie internationala in domeniu, are 87 de membri si reuneste autoritati de supraveghere ale sistemelor de pensii private din 77 de jurisdictii din intreaga lume, inclusiv Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Banca Mondiala, care participa in calitate de membri asociati. Comitetul Executiv este principala structura de conducere, care stabileste obiectivele organizatiei, coordoneaza activitatea si asigura gestionarea corespunzatoare a resurselor acesteia.

Romania, reprezentata de Autoritarea de Supraveghere Financiara (ASF) in calitate de membru al Comitetului Executiv va fi implicata in consolidarea principiilor privind activitatea de reglementare si supraveghere a sistemelor de pensii la nivel international.

De asemenea, alegerea in Comitetul Executiv confirma recunoasterea de catre membrii IOPS a interesului si contributiei Romaniei prin intermediul ASF - Sectorul Sistemului de Pensii Private, la proiectele privind elaborarea de standarde, principii si bune practici in reglementarea si supravegherea sistemelor de pensii private.

Scopul principal al IOPS este de a imbunatati calitatea si eficacitatea supravegherii sistemelor de pensii private din intreaga lume.

IOPS este un organism international independent, ai carui membri sunt reprezentati de autoritatile responsabile cu supravegherea sistemelor de pensii private. IOPS actioneaza in vederea stabilirii standardelor in ceea ce priveste aspectele legate de supravegherea si reglementare pensiilor, promoveaza cooperarea internationala in domeniul supravegherii pensiilor, ofera un forum la nivel mondial pentru dialogul privind supravegherea sistemelor de pensii si promoveaza, conduce si faciliteaza cercetarea, in cooperare cu organismele internationale relevante.

Valoarea activelor totale aflate in administrare, la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns in primul semestru al anului 2019, la 57,43 miliarde de lei (12,13 miliarde de euro), in crestere cu 15,78% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand era de 45,6 miliarde lei, conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Ponderea pensiilor private in Produsul Intern Brut a fost, la sfarsitul lunii iunie 2019, de 5,80% comparativ cu 5,22% in decembrie 2018.

La 30 iunie 2019 erau inregistrati, in sistemul pensiilor private, circa 7,83 milioane de participanti, cu aproape 1,83% mai mult fata de sfarsitul anului 2018 (7,72 milioane de participanti).