1asig.ro
1asig.ro

DTCC: Pandemia COVID-19, risc major pentru stabilitatea financiara, in 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
Pandemia COVID-19 e perceputa drept cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii financiare globale in 2021, potrivit unui studiu realizat de catre DTCC (The Depository Trust and Clearing Corporation). Astfel, o treime dintre participantii la acest studiu (31%) considera ca pandemia va fi principalul risc pentru anul 2021, in vreme ce doua treimi (67%) sustin ca pandemia COVID-19 va reprezenta unul dintre cele mai mari 5 riscuri pentru anul viitor.

PROMO


Mai precis, cand au fost intrebati cum ar putea afecta pandemia COVID-19 stabilitatea financiara in viitor, 68% au declarat ca va reflecta asteptari nerealiste cu privire la redresarea economiei. De asemenea, 67% sustin ca, desi sunt eficiente in prevenirea unui colaps economic pe termen scurt, masurile de stimulare fiscala ar putea genera consecinte neintentionate, care ar putea avea efecte disruptive asupra stabilitatii financiare pe termen lung.

Acelasi studiu DTCC mai arata ca majoritatea respondentilor (55%) se asteapta ca, in 2021, volatilitatea pietei sa fie substantial mai mare decat mediile istorice. In mod similar, subliniaza The Depository Trust and Clearing Corporation, 42% dintre participantii la acest studiu se asteapta ca, in 2021, riscul sistemic si instabilitatea financiara sa fie mai grave decat in 2020.

"Putem spune ca 2020 poate fi clasificat ca un an care a sfidat predictiile. Pe masura ce coronavirusul s-a raspandit in intreaga lume, in martie, am observat o volatilitate si un volum comercial fara precedent in aproape fiecare clasa de active. In ciuda acestor conditii dificile, infrastructurile pietelor financiare din intreaga lume s-au dovedit rezistente, demonstrand rolul crucial pe care il joaca in protejarea stabilitatii financiare", a declarat Andrew GRAY - Group Chief Risk Officer, DTCC.

Alte riscuri de top:
  • Riscul cyber - Riscul cibernetic a fost indicat drept una dintre cele mai importante 5 amenintari de catre 54% dintre respondenti, comparativ cu 63% in 2019. Mai multi respondenti au subliniat ca atacurile cibernetice devin tot mai sofisticate, adaugand ca riscul cibernetic este "intodeauna o amenintare fundamentala". Totodata, numerosi respondenti au evidentiat prevalenta crescuta a riscului cibernetic ca urmare a faptului ca, pe fondul pandemiei, au crescut mediile de lucru de la distanta.
  • Riscurile geopolitice - Jumatate dintre respondenti au inclus rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA in primele 5 riscuri, subliniind ca rezultatul alegerilor va avea un impact direct asupra politicilor comerciale, fiscale si monetare din urmatorii ani. 45% dintre respondenti considera ca riscurile geopolitice si tensiunile comerciale de vor regasi in Top 5 amenintari.
  • Datoria globala - Studiul DTCC a indicat ingrijorari tot mai mari cu privire la riscul generat de datoria globala excesiva, 33% dintre respondenti mentionand ca acest risc este unul de Top 5, in comparatie cu 24% in 2019.
"Nivelurile datoriei globale, care erau deja ridicate inainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, au crescut pe fondul unor serii de masuri de stimulare si al unor masuri de adaptare a politicii monetare. In timp ce aceste actiuni au atenuat cu succes o parte a impactului economic pe termen scurt al pandemiei, in viitor sustenabilitatea nivelurilor ridicate ale datoriei globale ar putea prezenta provocari", a punctat si Michael LEIBROCK - Chief Systemic Risk Officer, DTCC.

Studiul DTCC este disponibil AICI.

934 accesari