1asig.ro
1asig.ro

DNA cere suspendarea falimentului CARPATICA Asig. Vezi reactia ASF

5 min. / 1.540 cuvinte
Procurorii DNA solicita instantei supreme interzicerea dizolvarii sau lichidarii societatii CARPATICA Asig SA, pentru o perioada de 60 de zile, in conditiile in care societatea este judecata intr-o cauza instrumentata de DNA pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita.

ASF a aprobat, in sedinta din 27 iulie, retragerea autorizatiei de functionare a CARPATICA Asig si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia Judiciara Penala au solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive constand in interdictia initierii procedurilor de dizolvare si lichidare privind SC CARPATICA ASIG SA, sau, dupa caz, suspendarea procedurilor de dizolvare si lichidare initiate, in situatia in care, la data judecarii prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja initiate", se arata intr-un comunicat transmis marti de DNA.

Conform DNA, SC CARPATICA Asig SA a fost trimisa in judecata, ca persoana juridica, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, la data de 25 aprilie 2014, dupa finalizarea unei anchete complexe.

Cererea procurorilor adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost formulata pentru urmatoarele motive:
  • Prin sentinta penala nr. 44/F din 08.03.2016 a Curtii de Apel Bucuresti s-a dispus condamnarea inculpatei SC CARPATICA ASIG SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum si difuzarea hotararii de condamnare in mass media.
  • Impotriva sentintei mentionate, inculpata a declarat apel, cauza aflandu-se in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
In aceste conditii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) a decis, intre altele:
  • declansarea procedurii de faliment si lichidarea Societatii CARPATICA Asig SA prin procedura obisnuita de insolventa;
  • emiterea solicitarii pentru deschiderea procedurii falimentului Societatii CARPATICA Asig SA (urmand a fi sesizat judecatorul sindic din cadrul tribunalului competent).
Decizia nr. 1498/27.07.2016 a Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 586/02.08.2016.

In cererea adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii arata ca situatia aparuta in urma deciziei luate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) creeaza riscul lichidarii si radierii in termen scurt a inculpatei persoana juridica, astfel incat sa aceasta nu mai poata fi trasa la raspundere penala. Prin urmare, considera ca masura solicitata este necesara pentru buna desfasurare a procesului penal.

Reactia ASF

Referitor la solicitarea pe care DNA a adresat-o Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru interzicerea timp de 60 de zile a initierii procedurilor de lichidare a societatii CARPATICA Asig, ASF face urmatoarele precizari:

"Procedura initiata pe data de 28 iulie 2016, odata cu retragerea autorizatiei de functionare a CARPATICA Asig, isi urmeaza cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatura, depunerea cererii de faliment la instanta si judecarea cauzei de catre instanta.

In prezent, este in derulare selectia avocatilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achizitie a serviciilor de asistenta juridica, aceasta etapa fiind prevazuta sa se incheie vineri, 12 august.

Asadar, in faza actuala este prea devreme pentru a se pune problema suspendarii procedurilor de lichidare/dizolvare a societatii CARPATICA Asig, in conditiile in care intregul proces se afla de-abia in etapele pregatitoare si doar instanta de judecata este in masura sa dispuna deschiderea propriu-zisa a procedurii de faliment.

De asemenea, experienta din cazul societatii ASTRA arata ca intreaga procedura judiciara este de durata, depasind sensibil termenul de 60 de zile prevazut in solicitarea DNA", se arata in comunicatul ASF.

6.023 accesari