1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cutremur cu magnitudinea 4,9 in ...

Cutremur cu magnitudinea 4,9 in Arad, urmat de o replica de 4,3

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,9 s-a produs luni, la ora locala 20:46, in judetul Arad, potrivit Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

Potrivit INFP, seismul a fost urmat de o replica cu magnitudinea 4,3, produsa la adancimea de 10 kilometri.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 15km SE de Arad, 45km NE de Timisoara, 69km SE de Bekescsaba, 95km N de Resita.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, pana in acest moment nu au fost efectuate apeluri privind eventuale pagube. "Se executa recunoasteri in municipiul Arad, orasele Curtici, Nadlac, Ineu, Sebis, Chisineu Cris si localitatile Barzava, Vinga, Gurahont, Birchis", au precizat oficialii.

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative) anul 2022 a adus o crestere a primelor brute subscrise cu aproximativ 10% comparativ cu anul precedent, in vreme ce daunele s-au majorat cu circa 25%.

Conform raportului ASF, primele subscrise in anul 2022 a fost de circa 637 milioane de lei, fata de aproximativ 577 milioane lei in anul 2021.