Un cutremur cu magnitudinea de 4.0 s-a produs miercuri, 22 mai 2024, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, potrivit Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).
UPDATE: Specialistii INCDFP au revizuit magnitudinea seismului la 4.1 si adancimea la 90,2 km.
”In ziua de 22 mai 2024, la ora 12:53:36 (ora locala a Romaniei), s-a produs in Zona Seismica Vrancea, Buzau, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adancimea de 110.0 km”, a transmis initial INCDFP.
Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 55 km V de Focsani, 60 km NV de Buzau, 60 km SE de Sfantu-Gheorghe, 67 km E de Brasov, 83 km NE de Ploiesti..
Protejeaza-ti locuinta
Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.
La sfarsitul lunii aprilie 2024, la nivel national, erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) 2.146.587 de locuinte, conform statisticilor PAID Romania, cu un gradul de cuprindere in asigurare de 22,23%.
5 din 10 romani sunt ingrijorati in legatura cu rezistenta locuintei la un eventual cutremur. Rezultatele studiului Reveal Marketing Research confirma ingrijorarile semnalate de seismologi, care au lansat un avertisment cu privire la un cutremur puternic care ar putea avea loc in Romania, avand in vedere ca, statistic vorbind, in fiecare secol se inregistreaza doua, trei astfel de miscari ale Pamantului. Astfel ca, 46% dintre romani manifesta un nivel ridicat de ingrijorare, legat de posibilitatea unui seism de proportii, in timp ce un procent de 20% declara ca nu sunt preocupati in aceasta privinta.
Sfaturi in caz de cutremur:
- Incearca sa ramai calm!
- Ramai in interiorul casei. Nu folosi lifturile sau scarile in timpul cutremurului!
- Evita sa stai in apropierea rafturilor, mobilierului inalt sau corpurilor suspendate.
- Stai departe de ferestre, usi glisante din sticla si oglinzi.
- Nu sta niciodata sub balcon. Nu iesi pe balcon sau pe terasa.
- Daca te afli in bucatarie, opreste gazul si indeparteaza-te de aragaz.
- Stai sub un corp de mobilier solid, tocul unei usi sau sub o grinda.
- In lipsa unui loc sigur, acopera-ti capul si stai ghemuit intr-un colt interior al incaperii.
- Cand parasesti locuinta, ia cu tine actele de identitate, un mijloc de iluminat cu baterii, medicamente, bani, haine de schimb etc.
- Pregateste un kit de supravietuire in caz de cutremur. Tine-l intr-un loc accesibil.