Dupa ce in ultimul an au existat mai multe zvonuri privind nationalizarea pensiilor private obligatorii - Pilon II, ultimele discutii indica o posibila reducere semnificativa a contributiei participantilor, ceea ce va afecta viitoarele pensii private ale acestora.
Surse din piata au confirmat pentru XPRIMM Publications ca au existat discutii referitoare la reducerea contributiei la Pilonul II, intre diversele scenarii de modificare a contributiilor luate in discutie aflandu-se si varianta de diminuare a acestora la nivelul de 1%.
Contributia la Pilonul II de pensii administrate privat a fost inghetata in 2017 la nivelul stabilit pentru 2016, respectiv 5,1%. Insa, pentru anul viitor se prevedea majorarea contributiei la 6%.
In conditiile actuale, in care calendarul contributiilor a fost deja intarziat cu cativa ani fata de prevederile legii 411/2004, urmand ca nivelul de 6% prevazut pentru contributii de cadrul legislativ, sa fie atins in 2018, pensia pe care participantii la fondurile de Pilon II o vor obtine dupa 30 de ani de contributii constante va fi deja diminuata cu circa 14% fata de situatia in care legea ar fi fost respectata. Daca, asa cum suna unul dintre scenariile puse in discutie, contributiile vor fi diminuate la 1% de acum inainte, aceiasi participanti vor pierde circa 68% din pensia pe care sistemul ar fi trebuit s-o livreze in conditiile respectarii legii, au explicat sursele contactate de XPRIMM Publications.
Intre aceste doua extreme, singura certitudine este ca, oricare ar fi reducerea aplicata contributiilor la Pilonul II de pensii private, viitorii pensionari isi vor vedea veniturile diminuate substabtial.
In 2008, la startul sistemului pensiilor private obligatorii (Pilonul II), graficul prevedea cresterea contributiilor cu cate 0,5 puncte procentuale in fiecare an, de la 2% din veniturile brute ale angajatilor in 2008 pana la 6% in 2016. Dar, din cauza presiunilor bugetare in crestere, autoritatile au decis de cateva ori amanarea majorarii anuale.
Potrivit datelor ASF, Pilonul II de pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. In luna iunie a anului 2017, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%.
Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat - Pilon II a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%
In primul semestru din 2017 s-au virat catre fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), cu o medie de 552,86 milioane lei/luna. Comparativ cu primul semestru din 2016, valoarea totala a contributiilor virate in semestrul I din 2017 a crescut cu 20,47%.
Conform raportului ASF, 6,92 milioane de participanti erau inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat la sfarsitul lunii iunie 2017, cu un avans anual de 3,47%. Numarul participantilor cu contributii in luna iunie 2017 a fost de 4,06 milioane persoane.
La 30 iunie 2017, valoarea medie a unui cont in sistemul pensiilor administrate privat era de 5.404 lei (1.187 euro).
Reactia PFP: Reducerea contributiilor este nociva
Reducerea contributiilor la Pilonul II de pensii este la fel de nociva ca si nationalizarea sau desfiintarea acestor fonduri, a transmis, joi, Asociatia Participantilor in Fondurile de Pensii si Fondurile de Investitii (PFP).
"Asociatia Participantilor in Fondurile de Pensii si Fondurile de Investitii (PFP) a luat la cunostinta cu surprindere de ultimele stiri privind fondurile de pensii Pilon II si isi exprima profunda dezamagire cu privire la intentiile factorilor guvernamentali in aceasta directie. Mai precis, PFP se refera la informatiile aparute in cursul zilei de 23 august 2017, cu privire la intentia de a plafona la nivelul de 2,5% contributia de asigurari sociale a salariatilor destinata fondurilor de pensii Pilon II", se arata in comunicatul PFP.
Oficialii asociatiei amintesc ca, in prezent, Legea nr. 411/2004 prevede ca aceasta contributie sa fie de 6% dar, prin derogari succesive realizate in fiecare an, aceasta a fost mentinuta la un nivel mai mic (in prezent 5,1%), cu promisiuni anuale nerespectate ale fiecarui Guvern si Parlament ca aceasta va fi adusa la nivelul legal."Interesele viitorilor pensionari au fost astfel incalcate in mod constant", au spus ei.
"Din stangacie sau poate pentru a testa piata, fiecare ministru de finante a invocat posibilitatea nationalizarii sau desfiintarii acestor fonduri de pensii. Este clar ca, desi declaratiile au fost retractate ulterior, aceasta intentie inca exista, intr-o forma sau alta. Ultimul pas in aceasta directie este aceasta noua idee, de a reduce contributia la fondurile de pensii pilon II de la 6% la 2,5% (deci de mai mult de doua ori). Este o idee la fel de nociva ca si nationalizarea sau desfiintarea acestor fonduri de pensii. In perioada post-revolutionara, cu putine exceptii, statul roman a dovedit ca nu este un bun administrator. Sistemul de pensii nu este o exceptie, deficitul acestuia adancindu-se de la an la an si fiind acoperit intotdeauna de la bugetul de stat", a mai trannsmis Asociatia.
Reprezentantii PFP atrag atentia ca romanii vor primi pensie pe baza contributiei pe care o fac in fiecare luna la sistemul de asigurari sociale. "Nu este sigur ca 6% este o contributie suficienta. Dar cu siguranta 2,5% este o contributie infima, al carei rezultat este ca romanii vor pierde orice garantie privind pensia lor viitoare", au continuat acestia.
Cum vor fi afectate pensiile private de reducerea contributiei la Pilonul II?
Din aceeasi categorie
Cele mai citite