Intrebarea este reala si textul care urmeaza nu ofera raspunsuri, ci este doar o insiruire de ganduri in cautarea de solutii. Tine de fiecare dintre noi sa gasim acel "ceva" care ne ajuta sa fim bine in orice context. Se poate. Avem o multitudine de exemple. Si putem sa fim bine. Tine doar de increderea pe care o avem in noi insine si de modul in care ne gestionam emotiile si gandurile.
Stim cu totii care este starea de spirit a acestor zile. Oricat de optimist si senin ai fi, in general, nu te poti tine departe de influenta pe care stirile referitoare la razboiul din Ucraina o au asupra tuturor. In acest context, mi s-a parut nepotrivit sa imi duc la indeplinire planul de a va oferi azi un articol vesel, de primavara, "martisoristic", despre feminitate si optimism. Planuisem chiar un interviu cu o femeie deosebita (nu va dezvalui inca cine, pentru ca nu renunt la idee), dar este putin ocupata acum cu stransul de ajutoare pentru Ucraina si cu identificarea formelor in care ar putea ajunge la ei.
Va propun asadar sa nu ne prefacem ca lucrurile sunt altfel decat sunt si sa vorbim despre ce ne preocupa. Mai tineti minte reclamele acelea la medicamente care incepeau cu "Ce ar fi daca, pe langa faptul ca esti racit, mai ai si probleme cu stomacul?". Ei, cam asa si noi. Ce ar fi ca dupa 2 ani de pandemie, cand in sfarsit parca se vede finalul unei perioade grele, sa te trezesti cu alarma de stire la 6 dimineata care spune "Razboi in Ucraina"?
De aici, declansarea a mii de ganduri. Parca pandemia de COVID a intrat la apa si nu mai inseamna nimic. La fel si planurile de vacanta/achizitii/schimbari personale si profesionale la care multi se gandeau pentru lunile urmatoare. Ne vedem de ale noastre, dorindu-ne ca aceasta sustinere incrancenata a unei normalitati zilnice sa faca sa dispara cosmarul prezent in fiecare stire pe care o citesti. Este iarasi o stare de amorteala care ne irita si de care am vrea sa scapam. Nu stam in case, dar parca nici afara nu respiram mai usor.
Important este sa intelegem ca tine de noi cat ne lasam afecati - de stiri, de evenimente, de ganduri. Putem limita efectul lor si putem fi mai bine daca ne acordam timp, grija si atentie si daca incepem sa scoatem mai la suprafata si tot ce avem bun in viata noastra de zi cu zi.
Ma gandeam si la ce inseamna asigurarile pentru noi in vremurile acestea nesigure, pentru ca stim ca razboiul este acolo, in fruntea listei de excluderi cand vine vorba despre daunele acoperite.
Atunci mi-a venit in minte un gand neasteptat pe care va invit si pe voi sa il analizati. Parca in vremurile astea cu greutati, te gandesti altfel la o asigurare. Parca, in mod exceptional pentru profilul asiguratului de la noi din tara, nu te mai gadesti intai la asigurarea auto si apoi la cea de viata, de sanatate, de bunuri si proprietati...
De regula nu ne place sa ne gandim la asigurari si stim asta. Nu este neaparat ceva placut in a analiza toate motivele pentru care ai putea sa te imbolnavesti, sa ai un accident si chiar sa mori si sa vezi ce produs de asigurare e mai potrivit pentru tine.
Acum insa, sa te gandesti la o asigurare de sanatate si/sau de viata inseamna sa te gandesti la viitor. Inseamana sa ai incredere ca iti este necesara si utila. Inseamna sa ai incredere ca va fi bine si sa te gandesti iar ca amenintarile din viata ta sunt cele pe care le stiai, cele care tin in mare parte de tine si pe care le poti gestiona in diverse forme.
Brusc nu mai suntem asa preocupati de reducerile pe care le-am putea avea daca se plafoneaza tarifele la RCA. Ce parea acum 2 saptamani extrem de important nu mai are mare insemnatate. La asigurarea de locuinte ne gandim, fie si numai pentru faptul ca tocmai a fost 4 martie si ne-am amintit de o alta forma majora de dezastru care ne poate da viata peste cap.
Asigurarile de viata si sanatate insa pot fi privite acum ca o forma de optimism. Ganditi-va la ele ca la o arma pe care o aveti cu care va puteti apara impotriva unor situatii de "razboi personal" pe care vi le poate aduce viata in cale. Ne dorim din suflet ca orice alta forma de razboi sa devina curand doar un vis urat.
Pana atunci, sa avem grija de noi asa cum putem mai bine. Circula multe sfaturi zilele acestea despre cum poti contracara starea generate de stirile de razboi. Pe unele le-am testat si functioneaza. Picatura cu picatura, ne putem ajuta sa fim bine si sa trecem si de perioada asta.
- Ramaneti informati, dar nu faceti o obsesie din urmarirea stirilor despre razboi
- Faceti lucruri care va plac si care va ofera energie pozitiva - la mine functioneaza sportul matinal si, recent, am redescoperit puterea pe care o are muzica asupra creierului meu. In ultima vreme nu prea mai aveam timp de ascultat muzica. Profitam de orice moment sa mai ascult podcasturi/ audio books etc. Acum insa am primit un reset si ascult un playlist de melodii de salsa cubana pe repeat de cate ori am ocazia si simt efectul muzicii acesteia care imi place asa cum simti ca te ajuta o cana calda de Teraflu cand simti ca te ia raceala.
- Vorbiti cu cei dragi - am socializat mai mult in perioada asta. Brusc parca am reusit sa imi fac timp sa sun sau sa le scriu oamenilor dragi cu care nu mai vorbisem de ceva timp. Aceasta strangere de legaturi, punere la curent cu ce mai face fiecare si in ce stare este pe mine ma ajuta sa nu imi pierd focusul de la ceea ce conteaza cel mai mult in viata.
- Munciti!...o suna ciudat asta, dar munca ajuta. Da sens zileleor in care te temi de imprevizibil si te ajuta sa nu te pierzi in ganduri despre lucruri pe care nu le poti gestiona oricum. Munciti constiinciosi, preferabil la proiecte care va umplu de energie si lasati activitatea asta sa va ajute.
Sa te asiguri ca esti bine este ceea ce trebuie sa faci in orice context, chiar daca asta presupune actiuni diferite in diverse etape ale vietii noastre.