1asig.ro
1asig.ro

Cum sunt percepute schimbarile climatice in toate colturile lumii? Chinezii considera ca sunt reversibile, europenii cred ca reprezinta cea mai mare provocare

5 min. / 1.540 cuvinte
Schimbarile climatice sunt reversibile - aceasta este opinia a 80% dintre chinezi, arata un raport al Bancii Europene de Investitii (BEI). Acest optimism nu este, insa, un fenomen global. Cei mai multi europeni si americani considera ca nu se mai poate face nimic in acest sens.

PROMO


Europa de Nord, in special, e ingrijorata de acest aspect. Mai departe, 40% dintre francezi si polonezi cred ca lumea a ajuns intr-un punct din care nu mai exista cale de intoarcere, comparativ cu aproximativ 25% dintre italieni si spanioli.

Per total, noteaza acelasi raport BEI, citat de Forumul Economic Mondial (WEF - World Economic Forum), 47% dintre europeni percep schimbarile climatice drept cea mai mare provocare a vietii. Sanatatea (39%) si somajul (39%) ocupa, pentru europeni, locul al doilea in topul celor mai importante provocari la adresa societatii, schimbarile climatice depasind inclusiv amenintari precum instabilitatea politica, terorismul sau atacurile cibernetice, potrivit Bancii Europene de Investitii.

Exista si variatii, arata acelasi raport. Europa de Sud crede ca somajul reprezinta cea mai mare problema, in vreme ce Austria, Danemarca, Germania, Olanda, dar si alte tari nord-europene sunt mai ingrijorate de schimbarile climatice. In China, teama este mai mare decat in Europa, 73% dintre chinezi fiind ingrijorati de schimbarile climatice, desi, potrivit raportului, 8 din 10 chinezi considera ca schimbarile climatice sunt reversibile. Totodata, 39% dintre americani cred ca schimbarile climatice reprezinta o amenintare majora.

Schimbarile climatice au un impact considerabil, implicand, printre altele, volumul productiei agricole sau inundatii si eroziuni de coasta, arata BEI. La mijlocul anului trecut, sute de mii de oameni au fost afectati de inundatiile din Bangladesh, care au fost considerate drept cele mai grave din ultimii ani. Bangladesh nu a scapat nici astazi de aceasta amenintare, iar modificarile nivelului marii pot afecta, disproportional, atat Bangladesh, cat si alte zone de coasta din intreaga lume.

Pentru acest raport, Banca Europeana de Investitii a analizat raspunsurile oferite de 30.000 de persoane din 30 de tari ale lumii, iar una dintre temele esentiale ale acestui raport a fost reprezentata de migratia indusa. Astfel, Banca Europeana de Investitii arata ca, la nivelul Europei, nu mai putin de 82% dintre cei care au participat la acest studiu considera ca schimbarile climatice si fenomenele meteorologice extreme vor oblige multi oameni sa isi paraseasca tarile.

Bunaoara, 24% dintre europeni spun ca, urmare a schimbarilor climatice, se vor muta, la un moment dat, in alta tara. Totodata, 41% dintre europenii tineri sustin ca, cel mai probabil, acest lucru se va intampla si in cazul lor. Mai departe, 33% dintre austriecii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani anticipeaza ca vor face, la randul lor, o astfel de miscare. Aceeasi parere e impartasita si de 51% dintre spaniolii din aceeasi categorie de varsta, si acestia fiind pregatiti sa emigreze in orice moment.

413 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO